vaga metges catalunya febrer 2023
Foto: Laura Fíguls

Finalment s’ha desconvocat la vaga de metges a Catalunya de l’1, 2 i 3 de febrer del 2023, que preveia aturades parcials a l’atenció primària i als hospitals. El sindicat Metges de Catalunya ha retirat la convocatòria d’aturada després d’arribar a un acord “in extremis” amb el Departament de Salut poques hores abans de l’inici de l’aturada. L’acord, que suposa una millora de les condicions salarials i retributives i un alleugeriment de la pressió assistencial, arriba després que la setmana passada ja es fessin dues jornades de vaga, el 25 i 26 de gener.

Les negociacions s’havien reprès aquest dimarts al matí, després que les reunions de dilluns i de divendres passat es tanquessin sense cap acord. En la reunió de dilluns, totes dues parts ja van aconseguir pactar un marc per poder garantir l’encaix jurídic de les mesures que s’acordessin. Sobre la taula d’aquesta negociació s’han abordat els problemes de les agendes dels facultatius, l’accessibilitat al sistema de salut i les llistes d’espera. També les demandes salarials del sector, un altre dels punts que han motivat les aturades.

2.000 intervencions ajornades i 5.000 visites anul·lades

Durant els dos dies de la vaga de metges que es van fer el 25 i 26 de gener, es van ajornar unes 2.000 intervencions quirúrgiques i es van anul·lar unes 5.000 visites. El CatSalut va admetre que el seguiment de les aturades havia estat important. Tant metges com infermers van qualificar els dos dies de vaga d'”èxit rotund”.

Segons Metges de Catalunya, el primer dia de vaga va tenir un seguiment del 75 % dels facultatius i el segon dia, del 70 %.