La Casa Taller de Marionetas de Pepe Otal i el Club Social Aixec fa tres anys que treballen braç a braç. Han creat la companyia amateur Trastocando, formada per talleristes professionals, educadores i usuaris. Es troben un cop per setmana amb una etiqueta única, la de titellaires. CLARISA MURARO, Casa Taller de Marionetas de Pepe Otal "Nosotros trabajamos no con enfermos mentales sino con personas que tienen muchas capacidades y mucho talento también pero que no siempre encuentran un espacio donde desarrollar eso." Segons els experts en l'àmbit de la salut mental, els prejudicis dificulten que les persones diagnosticades puguin portar una vida plena, que implica la socialització i la integració laboral. XAVIER TRABADO, president de FECAFAMM "Per exemple hi ha una enquesta que diu que el 28% d'empresaris no entrevistaria una persona per a un lloc de feina si sap que té algun problema de salut mental, no es que no l'agafés per la feina, és que ni tan sols no l'entrevistaria." PAQUITO HERAS, usuari del Club Social Aixec "I els empresaris tenen por d'agafar a aquests nois, i jo els dic als empresaris que no tinguin por perquè són els que més treballen." És el consell d'uns dels veterans del Club Social Aixec que s'acaba de jubilar. Molts dels usuaris no treballen, però aquí han pogut conèixer gent i aprendre l'art de fer titelles i fer-los anar. SILVIA GASSÓ, usuària del Club Social Aixec "Es un fantasma, no sé qué haremos ¡Uh!" ALEXANDER DE SANTIS, usuari del Club Social Aixec "Això serà una elfa, m'agraden els contes fantàstics." VICTOR CAMPOS, usuari del Club Social Aixec "És una gòtica, es diu Goti, perquè als 15 anys m'agradava tot el que era fosc com Tim Barton." Personatges que entraran en acció el proper 25 d'octubre. La companyia Trastocando presentarà una obra infantil a la biblioteca Plaça d'Europa de l'Hospitalet.

Tots plegats formen la companyia Trastocando, que actuarà el proper 25 d’octubre a la biblioteca plaça d’Europa de l’Hospitalet.

La FECAFAMM, la federació que agrupa les associacions de familiars amb persones amb problemes de salut mental, denuncia el dèficit històric de serveis socials o residències a Catalunya en aquest sector, que s’ha vist agreujat per les retallades. I és que s’han aturat molts projectes com la creació de Clubs Socials que fomenten la socialització de les persones diagnosticades.

A la ciutat de Barcelona només hi ha tres d’aquests espais de trobada. L’objectiu dels Clubs Socials és fer activitats que fomentin les capacitats de les persones diagnosticades amb alguna malatia mental i els obrin espais de relació.