El descobriment, que avui publica la revista ‘eLife’, és fruit d’una col·laboració internacional entre científics del CRG, liderat pel doctor Manuel Irimia. L’estudi es va centrar en els patrons d’activitat dels gens en les cèl·lules mare de les planàries, uns cucs simples amb una gran capacitat d’autoregeneració.

L’equip d’investigadors ha descobert que les planàries barregen i encaixen certes parts dels seus gens mitjançant un sistema conegut com a tall i unió alternatiu. En concret han pogut detectar dues famílies de molècules, les CELF i MBNL, que actuen com si es tractés d’un “interruptor de ‘yin i yang'”,  permeten que les cèl·lules s’alternin entre diferents tipus de  patrons de tall i unió. Segons els investigadors, les molècules CELF guien els patrons  vinculats a la regeneració de cèl·lules mare, mentre que les MBNL  n’afavoreixen la diferenciació.

La clau de la investigació és que, igual que passa amb els cucs de l’espècie planària, les proteïnes MBNL i els patrons de tall i unió també són importants en les cèl·lules mare d’humans i ratolins. El fet que aquest tipus de mecanisme de tall i unió existeixi  a través d’un ampli espectre evolutiu “suggereix que és molt antic” i  que pot ser tan important com els factors de transcripció per  proporcionar propietats úniques a les cèl·lules mare animals, segons  ha explicat el doctor Manuel Irimia, del CRG.