Ara mateix no se sap quan ni on va néixer la tradició de la festa de Sant Medir, que se celebra cada 3 de març a la ciutat. Sempre s’havia cregut que havia començat l’any 1830 al número 109 del carrer Gran de Gràcia. Però ara la investigació de dos graciencs ho ha desmentit i encara segueix oberta, en espera de trobar el lloc i data exactes.

L’historiador Josep Maria Contel i el filòleg Jordi Guilera estan darrere d’aquesta troballa històrica, un fet que els ha portat a presentar les primeres conclusions a la Federació de Colles de Sant Medir, que de moment ha hagut d’aturar els preparatius de la celebració del bicentenari, previst per al 2030.

Podria ser que l’origen fos només uns 10 o 15 anys després, molt a prop del lloc que es creia que era l’originari.

Van començar a estirar el fil quan Jordi Guilera va descobrir que als diaris de l’època parlaven del forn de Josep Vidal i Granés, fundador de la festa, i el situaven a un lloc diferent. Segons la tradició oral, Vidal i Granés havia començat la tradició des del seu forn a Gran de Gràcia, 109, però la premsa situava l’establiment al número 113 del mateix carrer.

El forn on va començar la festa era un solar el 1830

A partir d’aquí va parlar amb l’historiador Josep Maria Contel, que feia temps que anava darrere d’esclarir l’origen de Sant Medir. Tots dos van anar a cal Notari, on van constatar que el 1830, on suposadament hi havia el forn del fundador i des d’on segons la tradició oral va sortir la primera romeria, eren solars per edificar; i que no va comprar aquella propietat fins al 1847.

Trobar dades de 1835 a 1842, la clau per conèixer l’origen

També van descobrir que el fundador, Josep Vidal Granés, no era a Gràcia el 1830, sinó que estava vivint a Sant Cugat. I que no va ser fins al 1835 que va posar els peus al barri i el 1842 vivia al número 113 de Gran de Gràcia.

Ara, estan intentant descobrir què va fer Vidal Granés entre aquests set anys, on hi hauria la clau per saber quan i on va començar la romeria. Tot i això, segons els dos investigadors, tenint en compte la informació trobada i el context històric de l’època, tot indica que com a molt d’hora hauria començat a Gràcia gairebé 10 anys més tard, el 1841.