La revista cienfítica ‘PLOS ONE’ ha publicat un nou descobriment d’un equip d’investigadors de l’Hospital de Bellvitge. Es tracta d’un biomarcador, una substància usada com a indicador d’un estat biològic, que permet predir si els pacients amb esclerosi múltiple reaccionaran positivament al tractament amb interferó beta. L’interferó beta és un dels fàrmacs clàssics en el tractament de l’esclerosi múltiple i en disminueix tant els brots com l’activitat de la malaltia en l’àmbit cerebral. El problema, però, és que el medicament no és efectiu per al 30-50% dels pacients i, a més a més, té efectes secundaris. Amb el biomarcador, en canvi, es pot saber en quins casos anirà bé i en quins no.

El descobriment arriba després de fer el seguiment durant dos anys d’un centenar de pacients amb esclerosi múltiple de l’Hospital de Bellvitge. L’equip del centre destaca que aquest avenç permet personalitzar el tractament d’aquesta malaltia, que presenta símptomes variables segons el pacient, la qual cosa en complica el tractament.

L’Hospital de Bellvitge lidera l’únic servei en xarxa estatal d’esclerosi múltiple. De fet, del miler de pacients que reben tractament en aquest centre han aconseguit que la meitat no tingui cap discapacitat permanent. D’entre els que sí que la tenen, el 40%, és una discapacitat mínima, és a dir, permet al malalt mantenir l’autonomia.