
(ACN) Investigadors del Vall d’Hebron Institut de Recerca (VHIR) han descobert un mecanisme biològic que explica com l’exposició a radiació ultraviolada (UV) en nounats és suficient per tenir una reacció cutània, com ara envermelliment de la pell o butllofes, que pot provocar un tipus de melanoma en el futur. El doctor Ángel Recio, cap de grup de Recerca Biomèdica en Melanoma del VHIR i director de l’estudi, explica que era un fet conegut però que “es desconeixia com succeïa“.
Cada any es diagnostiquen uns 150.000 casos de melanoma a Europa, una xifra que es preveu que augmenti a causa del canvi climàtic i altres factors. Tot i l’elevada incidència, encara es desconeixen molts aspectes del procés que en provoquen l’aparició i expansió.
Per què una piga benigna deriva a maligna?
Un dels grans enigmes de la investigació del melanoma és per què alguns processos de creixement de melanòcits, les cèl·lules productores de melanina, produeixen pigues benignes, mentre que d’altres deriven en tumoracions malignes. A més, entre el 25 % i el 33 % de taques benignes evolucionen a melanoma passat un temps.
La investigació actual ha posat el focus en el paper que té la mutació del gen BRAFv600E en aquest procés. Es coneix que les pigues posseeixen aquesta mutació en el 80 % dels casos i que, durant la formació, aquesta mutació inicialment estimula el creixement dels melanòcits, però en una fase posterior en frena la proliferació.
No obstant això, en més de la meitat dels melanomes diagnosticats aquesta mutació també està present. Això significa que en els alguns casos la mutació activa la primera fase, la de creixement, però no la segona, en què es desenvolupen els mecanismes supressors tumorals. Fins ara es desconeixien les circumstàncies que portaven al diferent comportament d’aquest oncogen.
L’estudi revela que si l’exposició dels nounats és prou intensa per tenir una reacció cutània i es produeix simultàniament a l’activació d’una mutació del gen BRAFv600E, que es troba en general a les pigues o taques, “es desencadena una reprogramació en l’expressió genètica que permet la proliferació descontrolada de cèl·lules canceroses“, assenyala el doctor Recio, “el que explicaria l’aparició de melanomes sense que hi hagi una piga o una taca associades”.
Nova diana terapèutica
A partir d’aquests descobriments, s’ha fet una anàlisi comparativa de l’expressió gènica abans i després de l’activació dels mecanismes identificats. L’estudi va trobar la molècula UPP1 com a potencial diana terapèutica. Bloquejar-la podria dificultar la viabilitat de les cèl·lules tumorals i frenar la progressió del melanoma. Tot i que caldran estudis addicionals per confirmar la seva eficàcia en humans, aquest avenç obre una nova via en la lluita contra el melanoma. “Independentment de l’evolució de la recerca, entendre els processos moleculars que faciliten l’aparició del melanoma és un pas fonamental per desenvolupar estratègies mèdiques i de salut pública que ajudin a reduir la incidència d’aquesta malaltia”.
