(ACN) La Policia Nacional ha desarticulat a Barcelona una organització criminal que robava a persones d’edat avançada arreu de l’estat espanyol. Els agents van sorprendre els autors, cinc persones d’entre 22 i 52 anys, a l’avinguda del Paral·lel el 9 de març. Els arrestats, que en el moment de la detenció anaven vestits amb roba i ulleres que utilitzaven com a disfressa, amb telèfons interconnectats, són els presumptes responsables de diversos furts i estafes així com d’un delicte de pertinença a grup criminal. La policia els acusa d’haver comès més d’un centenar de delictes durant l’últim any a Aragó, Catalunya, el País Valencià i Múrcia per un valor d’aproximadament 60.000 euros.

Un grup especialitzat en el “mètode de la sembra”

Els autors dels fets estaven especialitzats en el mètode de la sembra, una maniobra en què tres persones coordinades i amb una funció específica actuen a prop de bancs per fer “importants” reintegraments de diners o esbrinar el codi de les targetes o llibretes bancàries mentre les víctimes realitzen operacions.

Segons la policia, la líder de l’organització, que tenia una gran experiència delictiva, s’encarregava de seleccionar les víctimes i sostreure els sobres amb diners o les targetes bancàries. A continuació, una altra persona copiava el número de la targeta i una tercera s’encarregava de treure els diners en efectiu dels caixers.

La investigació va començar el maig del 2022

El maig de l’any 2022 uns agents van iniciar una investigació quan una dona d’edat avançada va denunciar el robatori d’una bossa que contenia 3.000 euros que acabava de retirar d’una entitat bancària. Arran de la investigació, els agents van aconseguir identificar diversos membres d’aquesta banda i la localitat on estaven allotjats. El 9 de març, la policia es va desplaçar a Barcelona, on va establir un dispositiu per detenir-los

Els detinguts, que sumaven gairebé 60 antecedents policials, van passar a disposició del jutjat d’instrucció en funcions de guàrdia de Barcelona l’endemà, que en va decretar la llibertat amb càrrecs.