La Policia Nacional ha desarticulat una grup vinculat a la Mara Pandilla Barrio 18, per la seva presumpta participació en delictes de pertinença a organització criminal, delictes contra la salut pública i amenaces, que tenia com a objectiu establir-se a Barcelona. Les bandes Mara són grups criminals que es van originar a Los Angeles i que després es van expandir a països de l’Amèrica Central. En l’operació, a més de la Policia Nacional, també hi han participat agents de la Guàrdia Urbana. El cas està en mans del jutjat número 14 de Barcelona.

En total s’han detingut 15 persones i s’han efectuat sis entrades i escorcolls -cinc a Barcelona i un a l’Hospitalet-. La policia ha comissat armes blanques, diners en efectiu, material informàtic i simbologia dels Mara.

Es tracta de la primera operació que s’ha dut a Espanya contra aquest grup organitzat i forma part d’una estratègia policial internacional per lluitar contra les bandes Mara. Hi participen organismes policials dels Estats Units, el Salvador, Mèxic, Guatemala i Hondures.

Buscaven menors en centres educatius

En una nota de premsa la policia ha explicat que la investigació es va iniciar el mes d’agost, quan els agents van detectar aquest grup. Segons afirmen, estaven intentant formar una “clica” (una estructura mínima que els Mara tenen als territoris que controlen). Per fer-ho captaven i adoctrinaven menors d’edat als entorns de centres educatius i també en zones d’oci. Els investigadors assenyalen que el grup estava molt jerarquitzat i que tenia un codi de conducta molt estricte. Qui l’incomplia, s’enfrontava a càstigs.

Soldats i “paisas”

Entre els detinguts hi ha els líders del grup, coneguts com a soldats -que ja han estat iniciats i tenen tots els drets- i també els “paisas”. Aquests últims són els aspirants. El ritual d’iniciació per a aquests joves consistia a rebre una pallissa pels mateixos membres de la banda durant 18 segons.

L’objectiu de controlar un territori que ells consideren com a propi és poder actuar amb impunitat i cometre delictes per finançar-se. Per això un dels objectius és “eliminar la competència d’altres bandes” i evitar testimonis dels fets delictius.