Agents de la comissaria de Gràcia han culminat una investigació que ha permès desarticular un grup criminal que va estafar 79 persones a través de microcrèdits. Els imputats utilitzaven les dades personals que les víctimes publicaven en les xarxes socials i aconseguien petits préstecs, d’uns 300 euros de mitjana.

La investigació es va iniciar el passat 9 d’octubre de l’any passat per la denúncia d’un ciutadà a qui un dels denunciats va suplantar la identitat per demanar un microcrèdit a través d’una empresa de préstec de diners a través de la xarxa. Les gestions d’investigació van poder demostrar, a partir de la primera denúncia, que darrere de l’estafa hi havia un entrellat de persones amb els rols ben definits que estaven demanant microcrèdits fent-se passar per d’alt. El grup obtenia les dades personals de les víctimes mitjançant la informació que les mateixes víctimes penjaven a les xarxes socials.

Els investigadors han pogut demostrar que aquest grup criminal hauria comès un total de 79 faltes d’estafa, 63 usurpacions d’estat civil i set falsificacions de document públic. Aquest últim tipus de delicte s’explica perquè per demanar els microcrèdits, algunes empreses sol·licitaven documents com la darrera nòmina o una factura recent. En total, l’import estafat ascendeix a 30.000 euros. La investigació continua oberta en espera de detenir el cap del grup criminal.

El passat 9 d’abril, es van detenir dos homes i la imputació d’onze més per pertinença a grup criminal, estafa, usurpació de l’Estat Civil i falsificació de documents. Tots els implicats, inclòs el cap del grup que es troba en crida i cerca, són de nacionalitat espanyola i veïns de Barcelona, Santa Coloma de Gramenet i Montcada i Reixac. Els delictes es cometien arreu de Catalunya, però en especial a les comarques de Barcelona.

Per evitar aquest tipus d’estafa, els Mossos d’Esquadra recomanen que si es perd o es pateix la sostracció de la documentació personal, cal denunciar-ho immediatament. A més, no s’ha d’enviar mai documentació escanejada a llocs de dubtosa procedència via internet. Finalment, és important controlar els moviments del banc.