La investigació, que ha durat mesos, ha permès acreditar l’existència d’una organització criminal integrada per una vintena de persones d’origen ucraïnès, espanyol, francès i belga, amb un alt nivell d’especialització.

Les indagacions es van iniciar després que s’informés els Mossos de les activitats d’un ciutadà rus. La policia va constatar que l’home estava vinculat a un grup delictiu i que havia sostret dos tot terrenys a Catalunya que havia transportat a França. Els dos vehicles els va recuperar la policia francesa a instàncies dels Mossos, i es va comprovar que la falsificació dels bastidors era de gran qualitat, fet que permetia als membres de l’organització vendre els vehicles com si fossin alemanys de segona mà sense aixecar  sospites.

Durant la operació es va  identificar diversos membres del grup i es va constatar que era una organització amb una gran estructura i molta mobilitat, motiu pel qual els Mossos han hagut de treballar també amb la  policia federal criminal alemanya. En l’organització criminal les tasques es distribuïen en quatre grups de treball: una vegada els cotxes arribaven a Catalunya es blanquejaven mitjançant un membre de l’organització que  tenia un negoci de compravenda de vehicles a Palafolls (Barcelona) i que també els oferia a través d’Internet.

Un tret distintiu de l’organització era la seva alta especialització: les dades que falsejaven en els vehicles que eren revenuts les convertien en una clonació d’un de les mateixes característiques, marca i model, que s’havia venut de forma totalment legal en un altre país d’Europa.

Una vegada finalitzada la investigació, el 21 de novembre es va realitzar l’operatiu policial durant el qual es van detenir 12 membres  de l’organització d’entre 28 i 47 anys a Catalunya (Barcelona, Esplugues de Llobregat, Palafolls i Malgrat de Mar) i a Alemanya.  Per ordre internacional de detenció dictada pel jutjat d’instrucció que va portar la causa, es van practicar després quatre  arrestos més a Torrevella (Alacant) i Polònia, i 26 dels cotxes han quedat en dipòsit a mans de persones que els havien comprat de bona fe. La investigació continua oberta, ja que encara falta arrestar quatre membres de l’organització sobre els quals ja  s’han emès ordres internacionals de detenció. 11 dels 16 arrestats fins ara han ingressat a la presó.