La Guàrdia Civil i la Policia Nacional han desarticulat la principal organització criminal internacional encarregada d’elaborar i subministrar la major part de drogues sintètiques que es consumeixen a Espanya. L’organització tenia la seu central a Barcelona, on també hi havia dos laboratoris, i també estava establerta a Màlaga i Eivissa. En total s’han detingut 11 persones, vuit de les quals han ingressat a presó.

La major confiscació de droga sintètica dels últims 20 anys

La investigació ha conclòs amb la confiscació més gran de drogues sintètiques de la història d’Espanya i la segona d’Europa dels darrers 20 anys. S’han intervingut 827.000 pastilles d’MDMA (200 quilos), 76 quilos de sulfat d’amfetamina, 39,5 quilograms de cristall, 217 litres d’amfetamina líquida per produir 738 quilos de sulfat, 310 quilograms d’haixix, 89 quilograms de marihuana, 2.000 dosis d’LSD i 1,65 quilos de cocaïna rosa.

Cotxes clàssics per traslladar la droga

La droga, que arribava d’Holanda, s’emmagatzemava des de Barcelona que també funcionava com el punt principal d’inici de la distribució per Espanya. Les substàncies es traslladaven en cotxes clàssics que disposaven d’un doble fons amb capacitat per transportar centenars de quilos de droga en cada viatge. Els vehicles estaven dotats d’un sofisticat sistema d’obertura electricohidràulic per amagar la droga.

La investigació ha durat prop d’un any i s’ha desenvolupat en tres fases. La primera es va fer a l’octubre, quan es van desarticular els dos laboratoris d’elaboració de droga sintètica de Barcelona i es van detenir tres persones. Al novembre es va fer la segona fase, amb la desarticularció del sistema de distribució de droga a Holanda i es va detenir una persona. També al novembre es va fer la tercera fase, amb registres a Màlaga, Barcelona i Eivissa. Es van detenir nou persones, entre les quals el màxim responsable de l’organització, un ciutadà holandès.