Suplantaven la identitat de les víctimes i, posteriorment, els saquejaven els comptes bancaris. Aquest era el modus operandi d’una organització criminal arrelada a Barcelona que agents de la Policia Nacional ja ha desarticulat. Han suplantat la identitat de més de 200 víctimes i han defraudat més de 2.500.000 euros.

Els investigats obtenien els DNI de les víctimes mitjançant tècniques d’enginyeria social a portals de compravenda de productes de segona mà o mitjançant furts i, posteriorment, els utilitzaven per aconseguir efectiu a les sucursals bancàries, obrir comptes o sol·licitar crèdits fent-se passar pels seus legítims titulars. En cas que el saldo no fos l’esperat, feien servir els DNI per a altres finalitats delictives com ara llogar vehicles, identificar-se en establiments hotelers, adquirir línies de telefonia o comprar bitllets de tren i avió.

Un dels principals investigats havia treballat més de 20 anys en sucursals bancàries

Un dels principals investigats havia treballat més de 20 anys en sucursals bancàries i coneixia de primera mà el funcionament, les normes de seguretat i el control de les entitats afectades. Els investigats es personaven a les sucursals bancàries, es feien passar per les víctimes i sol·licitaven el saldo dels comptes de les seves víctimes. Tot aprofitant-se de trets físics semblants i de l’ús de la mascareta per la covid-19.

Els agents han detingut un total de 47 persones i han fet 28 registres en què han intervingut 71 documents d’identitat físics, 18 armes, 60 telèfons mòbil, 120 targetes de telefonia, quatre vehicles de gamma alta, joies i mig quilo de marihuana, entre altres efectes.