Aquesta tarda ja no quedava ni rastre del forat per on entraven a l'edifici. Els operaris l'han tapiat amb ciment. Igual que les altres finestres per on encara es podia colar algú. La finca és just al costat d'uns antics magatzems mig enderrocats. Segons els veïns, fa uns tres anys que la nau està abandonada. Tot i això hi ha un vigilant de seguretat que controla la zona. Sobretot les nits del cap de setmana per evitar que NO hi entri ningú. De fet, els treballadors de la fàbrica que hi ha al davant hi aparquen habitualment. Aquest matí, però, els Mossos han rebut la trucada d'un veí per avisar-los que una desena de persones hi havien entrat a dins. Poc després ha arribat la denúncia del propietari. El desallotjament s'ha fet per la via urgent i sense ordre judicial, perquè feia poques hores que havien ocupat l'edifici. Ells, però, asseguren que feia com a mínim tres dies hi vivien a dins. ANDRÉS GARCÍA, advocat de la Xarxa de Suport als Assentaments "Els Mossos no tenien cap mena d'ordre judicial, nosaltres tenim constància que el temps que fa obligaria els Mossos a tenir aquesta ordre judicial, i sobretot en el cas d'una propietat que està clarament abandonada." Quan els agents han anat a fer-los fora, els ocupants els han rebut de forma molt agressiva. Segons la policia, els han llançat productes químics, a més de pals i pedres. Al final, vuit persones han quedat detingudes per resistència a l'autoritat i usurpació de béns immobles. A alguns ja els havien fet fora dilluns de la nau on vivien.

Les persones desallotjades s’haurien instal·lat en aquest immoble després de ser tretes, aquest dilluns, d’una altra nau industrial abandonada, al carrer de Zamora. Segons el seu advocat i membre de la Xarxa de Suport als Asentaments, Andrés García Berrio, es tracta d’un procediment irregular perquè no hi ha ordre judicial.

Els Mossos asseguren, però, que es tracta d’un procediment que es coneix com a desallotjament exprés i que permet desnonar quan fa poc temps que l’immoble ha estat ocupat. L’avís de l’ocupació el va fer un veí de la finca i el propietari va interposar la denúncia.

Agents del cos policial han entrat a l’edifici, ubicat al carrer de Sancho de Ávila número 47 amb cantonada amb el passatge de Ratés, al voltant de les 11 h. Segons testimonis i companys de les persones desallotjades, els agents els han disparat gas lacrimogen.

Les persones desallotjades són immigrants subsaharians que vivien fins dilluns molt a prop, a la nau industrial del carrer de Zamora, que es va desallotjar en el marc de la primera fase del pla d’assentaments irregulars de l’Ajuntament, que consisteix a inspeccionar les naus abandonades que hi ha al districte de Sant Martí i determinar si són perilloses per a les persones que les ocupen. L’Ajuntament assegura, però, que aquesta operació és del cos policial autonòmic i que no en coneixen els detalls.

La majoria dels ocupants de la nau són homes joves que es dediquen a la recollida de ferralla i neguen que en cap moment se’ls hagi ofert ajuda dels serveis socials municipals ni cap allotjament temporal, arran del desallotjament de dilluns.

Els Mossos d’Esquadra afirmen que han estat rebuts amb violència

En una nota de premsa enviada aquest dijous al migdia als mitjans de comunicació, els Mossos d’Esquadra afirmen que els ocupants de la nau haurien tirat una tàpia de l’entrada de l’immoble per accedir-hi i que, en el moment del desallotjament, aquestes persones han “bloquejat l’entrada amb pals i diversos objectes” per evitar que els agents accedissin a l’interior de la finca. En el comunicat també es diu que les persones que ocupaven la nau han rebut els agents “de manera agressiva i violenta llençant pals i pedres”.

La policia catalana afirma que alguns dels ocupants han “llançat contra els Mossos una barreja de producte químic que ha provocat un núvol de gasos i importants irritacions als ulls de les persones que es trobaven allà”. És per això que agents de la Policia Científica “s’han desplaçat fins al lloc dels fets per analitzar mostres del producte que han llançat amb l’objectiu d’avaluar la seva composició”. El comunicat dels Mossos d’Esquadra explica que davant l’actitud violenta i agressiva dels ocupants de la nau, un agent ha fet ús d’un esprai de pebre per tal de defensar-se ja que l’acabaven d’agredir amb el llançament d’aquest producte tòxic. L’ús de l’esprai de pebre per part dels Mossos d’Esquadra està reglamentat en situacions de risc o en defensa pròpia.

Finalment, els Mossos han utilitzat “la força mínima indispensable” segons el comunicat, i han procedit a la detenció dels ocupants: set homes i una dona. Cinc dels ocupants són d’origen subsaharià i la dos són de nacionalitat espanyola.

L’accés a la nau, tapiat amb ciment

Aquest vespre ja s’ha tapiat amb ciment el forat per on els ocupants van accedir a la nau. Els operaris també han cobert les finestres de l’edifici. Els veïns de la zona expliquen que fa tres anys que l’espai està abandonat.