L'operació ha començat a primera hora del matí, quan diverses dotacions de la Guàrdia Urbana han procedit a desallotjar els ocupants de dues naus industrials situades l'una al davant de l'altra al número 70 i 73 del carrer de Zamora del Parc i la Llacuna del Poblenou. A les naus hi malvivien 47 de persones que es dedicaven majoritàriament a la recollida de ferralla. 13 dels ocupants han acceptat rebre el suport dels serveis socials. MIQUEL ESTEVE, comissionat d'Immigració i Acció Comunitària "L'Ajuntament prioritza en primer lloc la seguretat de les persones i en aquest cas hi havia greus defieciències per la seguretat de les persones i vam decidir desallotjar." De fet l'Ajuntament el 21 de desembre ja va comunicar als afectats que havien d'abandonar la nau i els va oferir allotjament, però ningú no el va acceptar, per això finalment el consistori ho va portar als jutjats, que finalment avui ha decidit desallotjar les dues naus. ANNA SANS "A les onze del matí ja no quedava ningú a l'interior de les naus i els ocupants han pogut recuperar part de les seves pertinences si bé alguns es queixaven que els havia quedat objectes personals a dintre." Els afectats s'han sentit a més molestos per la forta presència policial. De fet, a banda de la Guàrdia Urbana i els Mossos d'Esquadra, hi havia la policia nacional que ha identificat els ocupants de la nau. 14 els han traslladat a la comissaria de Via Laietana.
El comissionat d’Immigració i Acció Comunitària de l’Ajuntament de Barcelona ha confirmat que en l’operació que ha començat aquest dilluns a les sis del matí s’han desallotjat 47 persones, 13 de les quals han estat ateses pels Serveis Socials. D’aquestes 13 persones (la majoria, homes que recullen ferralla a la zona) sis han rebutjat l’ajuda, quatre l’han acceptat i tres encara han de decidir què fan. La policia ha detingut sis persones per incomplir la llei d’estrangeria i ha realitzat 32 identificacions.
La majoria dels ocupants de la nau són homes joves que es dediquen a la recollida de ferralla i dins les fàbriques s’hi han trobat les furgonetes que utilitzen per treballar. El que de moment els han ofert els Serveis Socials municipals ha estat un allotjament temporal amb la condició que les persones que en facin ús s’acullin també a la segona fase de l’anomenat Pla d’assentaments irregulars, la d’inserció sociolaboral.
Amb la macrooperació d’aquest matí es completa la primera fase del pla que consisteix a inspeccionar els assentaments per evitar-hi problemes de seguretat o salubritat. Segons el comissionat d’Immigració Municipal, Miquel Esteve, la segona fase (buscar un habitatge i una feina per a les persones que ocupen actualment les naus abandonades) ja està en marxa i, fins ara, s’hi han acollit 18 persones. A banda d’aquesta possibilitat, hi ha la del retorn voluntari pel qual han optat ja unes 12 persones, segons el consistori.
Pel que fa al desallotjament d’aquest matí, només quatre de les 47 persones han decidit fer ús de l’allotjament alternatiu. Esteve considera que es tracta majoritàriament d’homes que “desconfien de l’Administració” i que aquest pot ser un dels motius pels quals la majoria rebutgen les opcions que els ofereix l’Ajuntament i busquen un nou espai per ocupar. Una de les advocades que estan ajudant els afectats pel desallotjament, Carla Vall, ha explicat a BTV que ara els preocupa la situació d’aquestes persones, que podrien ser traslladades al Centre d’Internament d’Estrangers de la Zona Franca. Miquel Esteve ha afirmat que la situació d’aquestes persones no és competència de l’Ajuntament, “que oferirà suport a aquestes persones sigui quina en sigui la situació legal” a la ciutat.
Un desplegament inusual
L’operació ha començat a primera hora del matí, quan diverses dotacions de la Guàrdia Urbana han procedit a desallotjar els ocupants de dues naus industrials situades als números 70-72 i 73-79 del carrer de Zamora, al barri del Parc i la Llacuna del Poblenou. La Guàrdia Urbana hi ha desplegat 12 brigades mòbils així com desenes d’agents a la zona i ha tallat els accessos als carrers de Pallars i Zamora. Ni la premsa ni els advocats que ofereixen ajuda als afectats no han pogut accedir a les portes de les dues naus, on alguns dels ocupants han estat identificats per la Policia Nacional. L’operació respon a una denúncia de la propietat, que és privada. Fonts municipals han explicat que un informe elaborat pel Pla d’ocupacions de Sant Martí va detectar que hi havia risc per a les persones que hi vivien i Miquel Esteve, el comissionat d’Immigració, ha precisat que l’espai se sostenia per bigues en molt mal estat i que hi havia problemes greus de salubritat.
En la operació hi han participat la Guàrdia Urbana, els Mossos d’Esquadra i la Policia Nacional, així com els Bombers i el SEM, que han traslladat algunes dotacions a la zona per oferir suport sanitari i de seguretat. El desallotjament s’ha fet pacíficament, els ocupants han recollit algunes pertinences bàsiques i, després de ser identificats per la Policia Nacional, han estat atesos pels Serveis Socials. Alguns dels ocupants de la nau es queixaven que la policia els ha fet fora de forma precipitada, que només havien pogut agafar alguns objectes i que encara els queden moltes coses dins la nau que per a ells poden ser útils. En aquest sentit, el consistori ha explicat que no depèn de la policia ni de l’Ajuntament, sinó de la propietat, que aquestes persones puguin tornar a les naus a recollir tot el que no han pogut endur-se aquest matí.
Els advocats denuncien irregularitats
BTV Notícies ha pogut parlar amb un dels ocupants de la nau, que ha assegurat que les persones que l’ocupaven “eren una cinquantena”. Assegura que la Guàrdia Urbana hi ha arribat a les cinc del matí i ha demanat als ocupants que abandonessin les naus en virtut d’un document del districte de Sant Martí en què se n’ordenava el desallotjament immediat de manera provisional.
Els ocupants, assessorats per tres advocats que els ajuden de forma desinteressada, anaven a presentar aquest mateix dilluns el recurs contra el desallotjament. Alguns dels testimonis temen per les seves pertinences, ja que alguns agents els han assegurat “que la fàbrica aniria a terra”. Una de les advocades que els assessora ha assegurat que la Guàrdia Urbana els ha impedit l’accés al recinte per assessorar els ocupants i considera que “el procés ha estat irregular” perquè no hi han pogut presentar al·legacions. L’Ajuntament, de la seva banda, assegura que el 21 de desembre ja va comunicar als afectats que havien d’abandonar la nau i els va oferir allotjament, però ningú no el va acceptar, per això finalment el consistori ho va portar als jutjats, que finalment avui ha decidit desallotjar les dues naus.
Imatge: @oriolcolominas
El desallotjament de les naus del carrer de Zamora coincideix amb les queixes dels ocupants de l’assentament irregular més gran de la ciutat, el del carrer de Puigcerdà, al barri del Besòs. Aquí hi malviuen unes 300 persones en condiciones extremes que reclamen solucions a la seva situació. L’Ajuntament assegura que, des de la posada en marxa del Pla d’assentaments irregulars el mes d’octubre, ha donat resposta a més d’una trentena de persones en situació de vulnerabilitat extrema.
La Xarxa de Suport als Assentaments veu bones intencions en el pla de l’Ajuntament però en denuncien la manca de concreció. Asseguren que el consistori no ha explicat clarament quina és l’ajuda que rebran els qui s’acullin al pla, sobretot, pel que fa als programes d’inserció laboral. És aquest el motiu que, segons la Xarxa de Suport als Assentaments fa que la majoria rebutgin una ajuda que, a més, segons la xarxa, té com a condició que deixin de recollir ferralla.