En quatre mesos s’ha reduït el nombre de finques ocupades a Barcelona per lladres multireincidents violents. Si al juny n’eren 48, aquest setembre n’hi ha una desena menys. La majoria s’han desallotjat perquè ja tenien una ordre judicial pendent. Només hi ha un cas en què la intervenció dels Mossos d’Esquadra, en el marc del pla Tremall, ha estat clau per desarticular-lo.

Va ser el bloc de pisos turístics del carrer de les Hortes ocupat durant la pandèmia del coronavirus. Durant mesos s’hi van refugiar un grup de lladres, amb antecedents policials, especialitzats en robatoris amb violència i robatoris a interiors de domicilis que tenien atemorits els veïns del Poble-sec. Les indagacions de la policia catalana van provar que era una ocupació delinqüencial d’un mateix grup d’individus, de manera que es va aconseguir unir les diverses causes judicials obertes per a cadascun dels set pisos ocupats i se’n va accelerar el desallotjament.

Més de 100 ordres de presó preventiva

Aquesta operació al Poble-sec forma part del pla Tremall, que els Mossos d’Esquadra van engegar al juny per minimitzar l’impacte de la multireincidència a Barcelona. El dispositiu es basa, d’una banda, a augmentar la pressió al carrer fent identificacions i detencions en cas de delicte i, de l’altra, a intensificar la coordinació amb la resta de policies —Guàrdia Urbana i Policia Nacional—, agents de seguretat privada i, sobretot, la judicatura per aconseguir més ordres de presó preventiva. De fet, en quatre mesos, els jutjats n’han dictat més de 100.

Aquesta xifra, que és més elevada que la del mateix període de l’any passat, els Mossos d’Esquadra l’atribueixen a un canvi en la manera d’investigar els fets. “Ara hem agafat les unitats d’investigació que són especialistes i els hem dit que no només investiguin, sinó que també instrueixin fets en què hi ha un detingut multireincident”, explica la coordinadora regional a Barcelona de Seguretat Ciutadana, la intendenta Sílvia Catà.

D’aquesta manera, cada unitat d’investigació criminal de cada districte de Barcelona tutela un nombre determinat de lladres multireincidents i en fa un seguiment estricte per així poder entregar a la fiscalia i als jutjats atestats molt més detallats amb tots els fets delictius comesos, amb la declaració de la víctima i la dels testimonis incloses, etc.

Quatre de cada 10 tornen a robar en sortir de la presó

La presó preventiva és la solució, però, per a aquests delinqüents que viuen del que roben? “Ens garanteix que durant el temps que estiguin a la presó deixen de delinquir. Què passa quan tornen a sortir? La majoria segueixen delinquint, no ens enganyem. Els trobem un altre cop al carrer“, diu Catà. De fet, l’últim informe del Departament de Justícia sobre la taxa de reincidència després de complir condemna indica que els autors dels delictes contra la propietat són els que més reincideixen. Quatre de cada 10 tornen a robar.