La Guàrdia Urbana ha desallotjat aquest dimarts al matí l’hort comunitari El Brot, ubicat al torrent de Lligalbé, al Baix Guinardó. El dispositiu ha agafat completament per sorpresa els usuaris i veïns de l’espai, que asseguren que havien pactat tres mesos de marge amb l’Ajuntament per poder negociar. Una de les usuàries de l’espai, Montse Guillem, critica que “l’Ajuntament no s’ha comportat bé amb nosaltres perquè estàvem esperant que ens digués alguna cosa”. El consistori, però, remarca que el llançament s’ha fet seguint una ordre judicial.

La comitiva hi ha arribat a primera hora del matí acompanyada d’agents de la Guàrdia Urbana, que s’han trobat algunes persones a l’interior. Fonts policials han confirmat que s’ha detingut una persona per desobediència i resistència a l’autoritat. Es tracta, segons alguns testimonis, d’un noi que s’ha encadenat a la porta per impedir l’entrada dels agents a l’hort.

Les màquines ja han començat a treballar al terreny aquest mateix dimarts al matí, mentre els usuaris de l’espai en treien les pertinences. L’hort comunitari es va ocupar aquest estiu i no és la primera vegada que s’intenta desallotjar. Estava previst per a l’octubre, però la presència de diverses persones a l’interior en va fer aturar el llançament. La previsió és construir-hi habitatges dotacionals, a més d’uns jardins, però els veïns denuncien que una porció del terreny acabarà en mans privades. De fet, estaven alerta pel projecte des d’abans que s’ocupés l’espai.

Negociació fallida amb l’Ajuntament

Segons fonts municipals, el districte d’Horta-Guinardó va intentar negociar una proposta de col·laboració conjunta entre els ocupants de l’espai i l’Associació de Veïns del Baix Guinardó. Els usuaris de l’hort però la van rebutjar i per aquest motiu el procés judicial ha seguit el seu curs fins a l’execució del desallotjament d’aquest dimarts. L’Ajuntament, a més, considera que cal recuperar aquest espai públic per a la futura construcció d’habitatge públic i un espai verd.