Des de dos quarts de set del matí, el servei d'AVE ha quedat anul·lat entre Figueres i Barcelona en les dues direccions per la inundació de les vies a l'estació de Girona. Com a alternativa, els viatgers s'han derivat als trens regionals i s'han establert autobusos fins a Figueres. A les 12.44 h ha sortit el primer AVE Barcelona - Girona però el servei entre Girona i Figueres es manté interromput en els dos sentits. Mentre que al transport es mantenen les afectacions per les plujes, el cabal del riu Besòs ha recuperat la normalitat. Aquest matí el nivell del riu s'ha situat als 38 centímetres. En canvi, ahir es va alçar fins al metre vuitanta. Entre les set i les vuit del vespre, el cabal era de gairebé 200 metres cúbics per segon i avui amb prou feines ha superat els 12 metres cúbics. També ha tornat la normalitat per als prop de 5.000 usuaris que ahir es van quedar sense llum a Nou Barris, l'Eixample i les Corts. Els Bombers de Barcelona van atendre 130 trucades i van efectuar 53 sortides, sobretot, per filtracions d'aigua en baixos i terrats. Incidències que aquest matí ja estaven resoltes. La guàrdia, però, no es pot abaixar, especialment a les carreteres i les rondes on ahir hi va haver restriccions a causa dels bassals d'aigua. Les previsions apunten que les pluges intenses tornaran de matinada i al matí de dimarts.

Ha estat a les 23.52 h d’aquest diumenge quan el pla, operatiu des de les 16.55 h, s’ha desactivat en fase d’alerta, si bé el Servei de Prevenció i Extinció i Salvament (SPEIS) continua treballant per fer front a qualsevol incidència. Paral·lelament, s’havia posat en marxa, en fase de crisi, el Pla d’emergència del Parc Fluvial del Besòs. Tant aquest riu com el Llobregat han estat dos dels que han vist incrementat el cabal “de forma molt significativa en poc temps”, segons Protecció Civil, sense que s’hagin produït danys remarcables. L’alerta del pla Inuncat es mantindrà activa durant les pròximes hores per la possibilitat de més tempestes i acumulacions d’aigua. Allà on es repeteixin aquestes precipitacions, el Servei Meteorològic de Catalunya (SMC) preveu que s’hi puguin superar els 20 l/m2 en tan sols mitja hora. Tanmateix, no s’espera un temps tan complicat com el d’ahir, quan l’observatori Fabra va arribar a registrar una intensitat de 24 l/m2 en 30 minuts.


El telèfon 112 va treure fum a partir de les 12 h i durant tota la tarda i bona part de la nit arreu de Catalunya. En total, va rebre 1.139 trucades vinculades amb les pluges (255 de residents a la comarca del Barcelonès), que han descarregat amb força bàsicament al litoral i prelitoral central i, més concretament, a l’àrea metropolitana de Barcelona. A la capital catalana és on més cops s’ha recorregut al número d’emergències: 171. En la majoria de casos, per inundacions de baixos i garatges, filtracions i el desbordament d’embornals. La principal incidència a la ciutat ha estat l’apagada elèctrica que ha deixat sense llum 4.817 usuaris: 2.531 abonats del districte de Nou Barris, 1.151 de l’Eixample i 1.135 de les Corts.

Pel que fa a la mobilitat, l’acumulació d’aigua a les vies de l’AVE a Girona i Sarrià de Ter ha obligat a suspendre-hi la circulació de trens i a posar en funcionament un sistema de transport alternatiu per carretera per al trajecte Figueres-Barcelona. Les rondes de Barcelona no van quedar exemptes d’incidències (totes, ja resoltes): a la ronda del Litoral es van tallar dos carrils en ambdós sentits a l’altura de la rambla Guipúscoa i va ser necessari també deixar sense servei un carril en sentit Nus de la Trinitat a la zona del Morrot. A la ronda de Dalt, els bassals d’aigua a la calçada van obligar a conduir amb molta precaució i això va causar una important congestió de trànsit entre el Nus de la Trinitat i la Vall d’Hebron en sentit Llobregat.