Votant dipositant el vot en una urna

(ACN) La plataforma Casa Nostra, Casa Vostra, amb la col·laboració d’Òmnium Cultural i el sindicat popular de venedors ambulants Top Manta han denunciat que el proper 14-F un milió de catalans no podran votar. Això vol dir que el 15 % de la població de Catalunya no té reconegut el dret a sufragi perquè no disposen de nacionalitat espanyola. Per això, demanen als ciutadans que no tinguin previst votar que cedeixin el vot a persones migrants que no tenen aquest dret.

Quatre de cada 10 barcelonins canviaran de col·legi electoral el 14-F

Barcelona tindrà més punts de votació i meses que mai, amb 126 col·legis nous.

Una “clara vulneració” de drets fonamentals

La denúncia s’ha fet a través de la campanya “#1MiliódeVots” perquè, segons les entitats, aquesta situació suposa una “clara vulneració” dels drets fonamentals i d’un “incompliment flagrant” de les directrius del Pacte Internacional de Drets Civils i Polítics. La xifra de ciutadans residents a Catalunya que no podran votar, segons les entitats, ascendeix a 1.159.000 persones. A les comarques de Girona o de Lleida és on més impacte té, ja que es calcula que d’aquí a dos de cada 10 catalans no podran votar.

En aquest sentit, la plataforma Casa Nostra, Casa Vostra recorda que l’únic que impedeix votar als catalans sense nacionalitat és la legislació espanyola actual i, per això, reclamen voluntat política per reformar-la. A més, insisteixen que no existeix cap prohibició en el dret internacional que impedeixi l’exercici del dret a vot per part dels ciutadans sense nacionalitat.