Els promotors de la iniciativa destaquen que, segons l’organització de l’esdeveniment, la Festa de la Infància de la Fira de Barcelona (que se celebrarà del 27 de desembre al 4 de gener) és “l’esdeveniment dedicat a l’oci infantil i juvenil més important de Barcelona i un dels més tradicionals de Catalunya”. Precisament, diuen, aquest és el motiu pel qual s’ha engegat la campanya “Desmilitaritzem l’Educació”.

En un blog creat per les entitats que impulsen aquesta iniciativa, denuncien que la presència de l’Exèrcit espanyol, prevista també aquest any, contradiu els objectius del festival i el foment de valors positius en la infància i la joventut i no s’adiu als valors de solidaritat, civisme, creativitat o respecte al medi ambient que el Comitè Organitzador de l’esdeveniment afirma que defensen. Una seixantena d’entitats educatives i plataformes socials vinculades al foment de la pau i els drets humans entenen que la presència de les Forces Armades és inapropiada al festival de la Infància perquè transmet valors com “l’obediència, la disciplina, el patriarcat, l’androcentrisme o el recurs a la violència”. A més, consideren que “transmetre esquemes militaristes com a solució dels problemes que afecten la societat és contradictori i caduc”.

Com a exemple, els impulsors de la iniciativa posen la participació de la tercera subinspecció general de l’Exèrcit que, per a l’edició de 2012, programa una activitat denominada “Viu una aventura i apadrina un pingüí”. Les entitats consideren que aquest és un “esforç enganyós per part de les Forces Armades per donar una imatge d’empatia amb la infància”. Amb tot, des de la campanya “Desmilitaritzem l’Educació” conviden pares, mares, educació, professorat i ciutadania a mostrar rebuig a la presència de l’Exèrcit en la Festa de la Infància sol·licitant que Helena Rakosnik, presidenta del Comitè Organitzador, retiri la invitació a l’Exèrcit per participar en aquesta i successives edicions del festival.

Fonts del festival de la Infància han afirmat que entenen que una institució com l’Exèrcit mereix opinions de tot tipus, però que l’organització no ha d’entrar en aquest debat. Els promotors de l’esdeveniment afirmen que han seleccionat totes les activitats que es proposen amb l’objectiu que siguin apropiades per als infants. En aquest sentit, defensen que l’activitat que oferirà l’Exèrcit en aquesta edició és un circuit d’aventura que no té res a veure amb les actuacions militars i la violència, i que els membres de les Forces Armades que participen en el festival “no hi van a reclutar nens”.