Foto de Cris Castilla

L’assetjament a les comunitats de veïns, les mirades o insults a l’espai públic o el mòbing laboral formen part de les discriminacions i violències que les dones lesbianes pateixen diàriament. Visibilitzar aquesta lesbofòbia per poder erradicar-la encapçala les demandes d’aquest dimarts, Dia de la Visibilitat Lèsbica.

A l’Observatori contra l’Homofòbia van registrar fins a 22 incidències el 2021 i en el que va del 2022 se n’han notificat tres. Asseguren que en aquest àmbit hi ha infradenúncia perquè sovint les lesbianes han normalitzat determinada violència pel fet de ser dones i viure en una societat masclista. Elena Longares, membre de LesBiCat, creu que sovint no es denuncia per poca confiança en el sistema judicial, que sovint acaba “revictimitzant” i exercint violència institucional.

En l’àmbit de la salut sovint es dona per fet que tens relacions heterosexuals i que el sexe entre dones no és sexe
Elena Longares, membre de LesBiCat

Violències quotidianes més enllà de les agressions

Longares afirma que més enllà de les discriminacions verbals o físiques, més fàcils d’identificar, n’hi ha d’altres que passen més desapercebudes i també cal erradicar. Aquesta membre de LesBiCat assenyala l’àmbit de la salut, en què “es dona per fet que tens relacions heterosexuals i el sexe entre dones no és sexe”. Longares també es refereix a l’àmbit laboral, en què “moltes dones no han sortit de l’armari per por a patir discriminació o assetjament sexual”. A l’àmbit familiar i de criança també hi ha lesbofòbia, diu Longares, ja que “a moltes famílies els costa acceptar que una filla tingui dona i la presenten com una amiga”.

Educació afectivosexual i polítiques transformadores en tots els àmbits

Elena Longares creu que l’educació afectivosexual és molt important i hauria de ser obligatòria però “no és l’única” ja que “hem de conviure amb altres generacions”. Per això, apunta, “calen polítiques transformadores en tots els àmbits de la societat que tinguin present la diversitat sexual i de gènere”. Laura Pi, voluntària de l’Observatori contra l’Homofòbia, creu que és bàsic que les lesbianes “tinguin veu i siguin presents en tots els àmbits de la vida quotidiana de manera real i amb una participació efectiva”. L’entitat ha publicat aquest dimarts un manifest i un vídeo amb algunes de les reivindicacions del col·lectiu.

L’Observatori contra l’Homofòbia ha participat aquest dimarts en la trobada d’entitats amb el Ministeri d’Igualtat i ha traslladat a la ministra Montero la preocupació per l’augment de violències vers dones lesbianes, bisexuals i transsexuals de Catalunya. A banda, l’entitat ha exigit l’aprovació urgent de la llei estatal d’igualtat LGTBI.