Barcelona ja disposa de la Clínica Odontològica Solidària. Està ubicada a la travessera de Gràcia, concretament a la seu del Col·legi d’Odontòlegs i obrirà les seves portes d’aquí a uns 15 dies.

El Col·legi d’Odontòlegs i la Creu Roja proporcionaran tractaments bucodentals bàsics de forma gratuïta a persones amb risc d’exclusió social. Ho ha explicat a BTV Júlia de Miguel, responsable de Salut de Creu Roja, que ha posat de manifest que el 81 % de les persones que atenen, unes 20.000, havien reclamat ajudes en l’àmbit sanitari, sobretot per anar al dentista o a l’òptica.

De Miguel ha explicat que el nou servei de la Clínica Odontològica Solidària serà possible gràcies a professionals del Col·legi d’Odontòlegs, que oferiran el servei de forma altruista durant un dia a la setmana. Ha especificat que les ajudes van encaminades a mantenir la salut dental de les persones, però no es tractaran implants, ortodòncies o tractaments d’estètica.

Es calcula que en un any la Clínica Odontològica Solidària podrà atendre entre 560 i 1.000 persones, en funció dels odontòlegs col·legiats que s’ofereixin a donar servei gratuïtament. Ha remarcat que preveuen que la demanda sigui elevada perquè hi ha molts factors que, segons De Miguel, afecten cada vegada més els ciutadans. Un d’aquests és la pobresa energètica, notícia aquests dies a BTV.

Per accedir a aquestes ajudes, la Creu Roja farà una valoració social de les persones que ho demanin i estudiaran la situació personal o familiar de cadascú. També afirma que molts pacients podran tenir accés gràcies als serveis socials municipals.

Un altre servei gratuït, en l’àmbit de la salut, que ofereix la Creu Roja és una revisió òptica. Es tracta d’una prova pilot que fa un any que funciona i que ofereix també ulleres gratuïtes, si calen. També es cofinancen medicaments a persones amb malalties cròniques i que no es puguin permetre el tractament sanitari prescrit pel metge.