protesta ciutadella investidura fallida puigdemont 30 gener 2018

(ACN) La fiscalia demana tres anys de presó per a cadascun dels tres acusats d’un presumpte delicte d’atemptat contra l’autoritat i desordres públics durant l‘encerclament al Parlament de Catalunya del 30 de gener del 2018, quan estava prevista la investidura de Carles Puigdemont com a president que, finalment, no es va produir.

Els acusats han negat exercir violència contra els agents i han dit que havien estat identificats per la seva “pinta” o perquè els va “tocar”. Els testimonis han dit que van entrar a la Ciutadella perquè les portes estaven obertes i que no van veure tensió ni agressions. En l’inici del judici s’ha conegut que la Generalitat, que demanava dos anys per cada acusat, ha retirat l’acusació.

Cops i empentes als agents, segons la fiscalia

La fiscalia sosté que a partir de les 16 hores del dia dels fets, mentre unes 5.000 persones participaven en una manifestació convocada per l’ANC al passeig de Lluís Companys, algunes de les 2.900 que estaven situades a les zones d’accés al Parc de la Ciutadella van trencar el cadenat de tres portes per accedir al parc i provocar moments de tensió amb els agents policials. En aquest context, els acusats van “colpejar i empènyer” agents policials.

Els acusats han apuntat que van trobar-se amb les portes de la Ciutadella obertes, en un ambient festiu i reivindicatiu, i van entrar pensant que la manifestació continuava a dins.

Absència de lesions dels agents

Els tres acusats no han fet ús de l’última paraula. La fiscalia ha elevat les conclusions a definitives i ha dit que els acusats havien mentit i que els testimonis havien fet unes declaracions “totalment parcials”. Les dues defenses han demanat l’absolució. Una considera que si hi ha condemna s’ha d’aplicar l’atenuant de “dilacions indegudes” i, l’altra, ha posat l’èmfasi en l’absència de lesions dels agents. El judici ha quedat vist per a sentència.