Un grup d’arquitectes i enginyers barcelonins han demanat al Departament de Patrimoni Cultural de la Generalitat que presenti el pla Cerdà com a candidat per convertir-se en Patrimoni Mundial de la Unesco. Segons va avançar La Vanguardia, la idea parteix del Grup d’Interès per la Sostenibilitat Urbana (GIxSU), que des de fa tres anys treballa per aconseguir aquesta fita.
Els impulsors de la iniciativa consideren que la trama urbana de l’Eixample, projectada per l’enginyer Ildefons Cerdà el 1860, és vigent avui dia i que podria ser un model perquè les ciutats afrontin el canvi climàtic. A més en destaquen el caràcter humanista i amb rerefons social, amb el qual Cerdà concebia l’urbanisme com una forma de “proveir la felicitat pública” a tots els ciutadans, segons consta en el seu tractat Teoria general de la urbanització, del 1867.
Un llegat a protegir
Segons el vicepresident de GIxSU, Ignacio Sanfeliu, “cal preservar el llegat i l’esperit igualitari del pla Cerdà tot i els defectes i canvis que s’hagin produït respecte al projecte original”. Els eixos verds i els interiors d’illa oberts al veïnat en són dos exemples clars.
Pel president de l’entitat, Sergi López-Grado, s’haurien de doblar la cinquantena d’interiors d’illa que hi ha oberts actualment, ja que és “la forma de repartir equitativament els beneficis i les càrregues urbanístics i minimitzar les desigualtats”. A més cal reivindicar la ciutat dels 15 minuts, on els serveis bàsics són a aquesta distància a peu o amb bicicleta i de la qual “ja gaudeixen els 73 barris de la ciutat gràcies a la urbanització policèntrica ideada per Cerdà”, afegeix López-Grado.
Capital Mundial de l’Arquitectura
El 2026 Barcelona serà Capital Mundial de l’Arquitectura i segons GIxSU podria ser un moment clau per avançar en el procés de declaració del pla Cerdà com a Patrimoni de la Humanitat. De moment, ja han elevat la petició a Patrimoni Cultural de la Generalitat, que hauria de declarar-lo d’interès nacional com a pas previ al trasllat de la proposta al Ministeri de Cultura.
Per López-Grado aconseguir l’objectiu és tot un repte ja que la Unesco “està acostumada a catalogar patrimoni material i immaterial com la dieta mediterrània i la Patum, però aquí volem que es reconeguin els valors d’un projecte”. L’any 2022 l’associació Salvem Barcelona va fer una proposta similar i va enviar una carta al president de la Generalitat i al ministre de Cultura.