Els alumnes de l’Escola Frederic Mistral – Tècnic Eulàlia utilitzen el parc de la Font del Racó com a una extensió de les aules des de fa anys. La degradació progressiva de l’espai ha fet que el centre educatiu demani la reforma i adequació del parc forestal als pressupostos participatius de la ciutat. Una reforma que, si es tira endavant, serviria per millorar la seguretat de l’espai, però també oferiria itineraris pedagògics per descobrir l’entorn natural i cultural. La proposta, de moment, ha estat la més votada del districte de Sarrià – Sant Gervasi, però les votacions definitives dels pressupostos participatius començaran el 10 de juny a través del web de Decidim Barcelona.

Alumnes de l’Escola Frederic Mistral – Tècnic Eulàlia descobrint la fauna de la Font del Racó

Un projecte pedagògic

Des de l’escola plantegen fer una proposta educativa amb itineraris que permetin als alumnes i també a la ciutadania descobrir l’entorn amb codis QR. “És un parc que té una gran riquesa forestal i també cultural perquè hi ha el bust d’Apel·les Mestres. Volem donar-lo a conèixer i que es pugui gaudir de la natura a la vegada que es trobin recursos educatius que els enriqueixin amb informació de la flora i la fauna del lloc”, explica Mireia Bartumeus, que forma part del grup impulsor de la proposta.

Alumnes de l’Escola Frederic Mistral – Tècnic Eulàlia fent dibuix lliure a la Font del Racó

Espai de lleure inclusiu

Des del centre educatiu demanen millorar la seguretat del parc i, també, que sigui un espai cultural i de lleure amb tobogans, rocòdrom i una zona per fer esport. Volen que sigui un parc inclusiu on tothom tingui cabuda. Que estigui adaptat per a persones amb mobilitat reduïda amb rampes i que disposi d’un circuit amb braille i un camí sonor perquè les persones amb dificultats visuals també en puguin gaudir.

Tancat parcialment per problemes de seguretat

Tot i que l’Escola Frederic Mistral – Tècnic Eulàlia fa activitats periòdicament a la part baixa del parc, des de principis d’aquest any hi ha molts espais de la Font del Racó que estan tancats al públic per problemes de seguretat. El parc forestal, situat sobre la ronda de Dalt, als peus del Tibidabo, té algunes zones que es troben en molt mal estat a causa dels temporals Gloria i Filomena. Els camins estan deteriorats i alguns marges suposen un perill per a la ciutadania. Per això, el projecte inclou també l’adequació del parc amb murs de contenció i canalització de l’aigua. El pressupost total de la proposta s’estima en 1.100.000 euros.