El delírium és un trastorn força desconegut que afecta sobretot gent gran quan són ingressats. Poc després d’arribar a l’hospital, els pacients mostren confusió, agitació i somnolència i en alguns casos, fins i tot, deliris. Alguns centres com el Parc Sanitari Pere Virgili en combaten els símptomes incrementant la llum natural, evitant els sorolls nocturns i mantenint els pacients actius.

Confusió, ansietat, desorientació i, fins i tot, visions. Són alguns dels símptomes que presenten pacients quan ingressen a l’hospital i viuen un episodi de Delírium. Aquest trastorn temporal pot acabar afectant fins al 40% dels ingressats, sobretot si són gent gran o amb demència.
En Pedro Nieto va viure en primera persona un episodi de Delírium. Té 82 anys i sempre ha estat perfectament lúcid. Però al cinquè dia d’estar ingressat, a la nit, va tenir una al·lucinació: tres persones desconegudes entraven a la seva habitació. No li van fer res però va sentir molta por i va acabar trucant a la policia. Segons la geriatra del centre, Cristina Udina, és un clar episodi de Delírium. 
Aquest estat de confusió associat a l’ingrés pot representar un sobrecost per pacient de 500 euros i apareix de forma sobtada en pacients amb diferents patologies. Amb motiu del Dia Mundial del Delírium els professionals del Parc Sanitari Pere Virgili volen difondre els símptomes i les mesures amb què es pot combatre.

Més llum natural i menys soroll per frenar el delírium

Entre les iniciatives que ja s’ha demostrat que funcionen per posar fre al delírium hi ha augmentar la llum natural de l’habitació, obrint persianes perquè el pacient distingeixi entre la nit i el dia.
finestra-hospital-pere virgili
A més, evitar sorolls innecessaris, sobretot durant la nit. Per aquest motiu als passadissos del Pere Virgili han instal·lat uns sonòmetres que alerten quan se superen els límits permesos,
sonometre-nivell-soroll-hospital
La geriatra del centre, Cristina Udina, afirma que adreçar-se al pacient amb paraules clares i senzilles, mostrar-li atenció i escoltar-lo també és útil. Es recomana també realitzar activitats de reorientació i repassar la data amb calendaris i rellotges, així com que camini (en la mesura del possible). Unes mesures que escurcen la durada del delírium i en reverteixen els efectes. Ja fa uns mesos que s’apliquen als pacients del centre amb resultats positius.

Informació i Conscienciació sobre el delírium

Amb motiu del dia mundial del Delírium, aquest 14 de març, el Parc Sanitari Pere Virgili organitza diversos actes divulgadors com xerrades a pacients i professionals per informar què és  i com fer-hi front. Entre les mesures de detecció, hi ha un qüestionari amb quatre preguntes que permeten confirmar el diagnòstic.