La gent gran és un dels col·lectius més vulnerables i en el darrer any han patit un 10 % dels delictes produïts a Barcelona. Entre els delictes més repetits destaquen per sobre de la resta els relacionats amb qüestions del patrimoni, sobretot els furts. Aquests van representar un 95,7 % dels que va patir aquest col·lectiu i un 62,5 % de tots els que hi va haver a la ciutat. Lluny d’aquesta xifra hi ha les estafes amb el 7,9 % dels delictes, els robatoris amb força als domicilis amb el 6 % del total, els robatoris violents a la via pública amb un 2,9 % i les estrebades amb el 2,4 %. En total, el 2017 els delictes contra la gent de més de 65 anys van augmentar un 6,39 % respecte a l’any anterior.

Prevenció dels delictes contra la gent gran

Per tal de minimitzar aquestes dades negatives, els Mossos d’Esquadra creuen que és fonamental la prevenció. Per aquesta raó, en el darrer any han fet 48 xerrades i 477 reunions i trobades amb persones d’edat avançada a diversos espais com geriàtrics, casals i centres cívics. Per reforçar encara més aquesta tasca, la policia catalana i el Consorci de Salut i Social de Catalunya impulsen una exposició itinerant per donar consells de seguretat i en l’àmbit de la salut a un dels col·lectius més vulnerables.

La mostra consta de diversos plafons informatius que donen consells per a una vida saludable i recomanacions sobre mesures de prevenció relacionades amb la seguretat als domicilis, al carrer, als comerços o quan es fan gestions en una entitat bancària. L’exposició recorrerà fins al maig els equipaments de Nou Barris i posteriorment s’exhibirà a la resta de la ciutat. Les entitats que ho sol·licitin podran fer visites guiades amb un agent dels Mossos d’Esquadra i un professional del Consorci de Salut i Social de Catalunya que aclariran dubtes dels assistents.