DIOSDADO TOLEDANO, comissió promotora de la ILP de renda garantida "Nos hemos encontrado con un atónito esperpento: en el proyecto de presupuestos que el gobierno de la Generalitat ha presentado hace unos días no está incluida ninguna partida para la renta garantizada de ciudadanía, con lo cual se incumple el mandato del Parlament, que aprobó el 18 de octubre pasado una moción por unanimidad para implementar esta propuesta de ley el año que viene (...). El retraso es enorme si tenemos en cuenta que es una ley tramitada por urgencia. Y es de urgencia porque la situación de la pobreza en Cataluña es de extrema severidad. Hay más de medio millón de personas en condiciones de pobreza severa, es decir, que no tienen ningún ingreso o que sus ingresos son inferiores a los 334 euros al mes. Las consecuencias de la pobreza todos las sabéis: son desesperanza, hay gente que se suicida, gente que pierde la vivienda, que le cortan los suministros, que muere prematuramente porque no toma las medicinas porque no puede pagárselas, él mismo se corta la calefacción... Es una situación de injusticia tremenda cuando en Catalunya la desigualdad es una de las más elevadas del conjunto del estado."

Sota el lema “Per una Catalunya sense pobresa, renda garantida de ciutadania, ja!”, els impulsors de la ILP presenten el dejuni i la campanya per donar a conèixer el que demanen al govern català. Durant aquests tres dies, s’instal·len a la plaça de Sant Jaume i faran un dejuni. També disposen d’un llibre de solidaritat perquè totes les persones que s’hi informin puguin expressar el seu suport a la ILP i als participants al dejuni.

Aquest diumenge al matí, s’ha fet la primera de les quatre taules rodones programades per a aquests dos dies complets a la plaça. Hi han participat algunes de les 74 entitats, sindicats i partits polítics que donen suport a la ILP. També s’ha donat a conèixer la carta que els impulsors de la iniciativa presentaran al president de la Generalitat, Carles Puigdemont, en què sol·liciten que es tingui en compte la necessitat de la renda garantida als pressupostos de 2017.

Durant la tarda, els manifestants han rebut la visita dels Ajuntament de Barcelona, Sant Boi del Llobregat, Mollet del Vallés i Castelldefels. Tots quatre donen suport a la ILP de la renda mínima garantida. En representació del consistori barceloní hi ha assistit la tinent d’alcaldia, Janet Sanz, que s’ha referit a la mesura com a un dret per als ciutadans que viuen en situació de pobresa. Per acabar la primera jornada en dejuni, s’ha desplegat una pancarta i s’han encès desenes d’espelmes per fer visible la reivindicació.

664 euros mensuals

Els impulsors ja van anunciar aquesta vaga de fam el mes de novembre per pressionar el govern català i aconseguir que se sumi a l’acord per tirar endavant aquesta ajuda. Actualment la proposició de llei té el suport de tots els grups parlamentaris menys del partit del govern, JxSí. Amb el dejuni, exigeixen un mínim de 664 euros mensuals, una xifra que el grup de JxSí considera massa elevada. La intenció de la plataforma és que els pressupostos de l’any vinent tinguin una partida reservada a la renda mínima garantida.

Per aquest diumenge a la tarda hi ha prevista una trobada amb representants d’alguns dels 51 ajuntaments que van aprovar mocions de suport a la renda garantida de ciutadania. S’espera que hi participi la tinenta d’alcalde d’Ecologia i Urbanisme, Janet Sanz. Dimarts hi ha convocada una manifestació que s’iniciarà a la plaça de Sant Jaume i que culminarà davant del Parlament, on s’estaran debatent els pressupostos.

Més de dos anys de l’aprovació de la ILP

La ILP va arribar a la cambra catalana l’any 2014 amb més de 120.000 signatures de suport i, de fet, el ple la va admetre a tràmit al mes de març de 2014. Tot i així, encara no s’ha establert el calendari d’aprovació i aplicació, ni tampoc l’import de la prestació. Precisament, aquesta quantitat és la que genera divergències entre la plataforma i el govern. L’acord majoritari al qual s’ha arribat és que la primera persona d’una família rebi el 100 % del que marca l’indicador; una segona persona, el 50 %; altres membres, un 30 %, i els infants, una xifra de 100 euros.

Tot i que el grup promotor creu que els percentatges encara es poden “negociar”, considera insuficient el que proposa JxSí: un 75 % per a la primera persona del cercle familiar i un 5 % per la resta de membres.