El Departament de Gestió i Protecció dels Animals i Guàrdia Urbana ha comissat aquest dimecres 37 gats i un conill, mitjançant una ordre judicial, en un domicili al barri del Raval, al districte de Ciutat Vella.

Segons ha explicat l’Ajuntament en un comunicat, la persona que recollia els gats, una dona, tenia la síndrome de Noè. És el nom col·loquial del que en psiquiatria es denomina com a “trastorn d’acumulació d’animals”. La persona afectada acumula de forma obsessiva un gran nombre d’animals de companyia i no els proporciona les cures bàsiques i necessàries. Segons el consistori, “a més d’un problema de salut mental, també es converteix en un problema de salut pública, ja que no només afecta l’individu que el pateix, sinó també afecta els animals que ha acumulat i, en moltes ocasions, el tema d’insalubritat pot afectar el veïnat”. En aquest cas en concret, la persona que convivia amb els gats es negava a esterilitzar-los.

Més de 1.200 animals intervinguts des del 2012

Des de l’any 2012 l’Ajuntament ha intervingut un total de 1.279 animals (586 gats, 422 gossos i 271 d’altres espècies), derivats de casos d’acumulació patològica d’animals. D’aquests, 300, corresponen a intervencions d’aquest any. Des del 2019 Barcelona té un protocol específic per tractar els casos de síndrome de Noè, que estableix uns barems per determinar si la tinença d’aquests animals suposa un maltractament.

Els animals solen estar en pisos petits i el perfil del responsable, majoritàriament, és el de persones soles, d’entre 50 i 70 anys, i majoritàriament dones. Habitualment, es neguen a rebre suport sociosanitari, i els animals tenen malalties congènites, parasitàries, de cria no controlada i de socialització, tot i que no estan desatesos, normalment, en  l’alimentació. Els habitatges solen estar plens de les defecacions dels animals.