Abans de prendre cap decisió el jutge ha volgut escoltar totes les parts. Un fet poc habitual en casos com aquest. D'una banda, les famílies que hi viuen. La majoria han estat desnonades perquè no podien pagar el lloguer o la hipoteca. N'hi ha sis que estan imputades per un delicte d'usurpació i que són les que avui han anat a declarar. També ho han fet dos veïns que donen suport al moviment. De l'altre, Cajamar, els propietaris de gairebé tota la finca. Ells són els que van posar la denúncia. Es van quedar l'edifici després que la promotora immobiliària no pogués pagar el crèdit que els havia demanat. El que es coneix com dació en pagament. Un sistema que segons els advocats de les famílies és il·legal. JOSÉ ÁNGEL GALLEGOS advocat dels imputats "El Codi Civil taxitavament prohibeix això, que el creditor hipotecari s'apropii d'aquest immoble. O sigui, això no es pot fer. Encara que les dues parts estiguin d'acord, no es pot fer" Cajamar ha portat el cas per la via penal i no per la civil, que és l'habitual en els casos de desallotjament. Segons ells, perquè és més ràpid i per estalviar-se de pagar un advocat. La defensa de les famílies, en canvi, vol que s'arxivi la denúncia perquè fa cinc anys que l'edifici està buit. La fiscala ja s'ha posicionat: ha demanat que se'ls faci fora d'aquí a un mes. Ara la decisió està en mans del jutge que, de moment, ha descartat un desallotjament exprés.

Els imputats s’han personat a la Ciutat de la Justícia per a la vista prèvia, acompanyats del seu advocat. També hi ha comparegut l’apoderat del propietari de l’edifici, que ha explicat els plans de futur per al bloc. El jutge ha escoltat els arguments de les parts i ara ha de decidir si manté oberta la causa penal per un delicte d’usurpació i si ordena el desallotjament de l’edifici.

L’edifici va ser ocupat per membres del moviment 15-M després de la manifestació del 15 d’octubre per entregar-lo, posteriorment, a famílies amb dificultats. Aquesta setmana, una vintena d’entitats van demanar al jutge que no desallotgés l’edifici per la situació de crisi actual i els problemes que hi ha per trobar habitatge.