Els dos imputats han justificat les hores que la pacient va estar ingressada sense que l’operessin perquè, segons han dit, li estaven fent les proves necessàries per fer-li un diagnòstic correctament. Els metges han declarat que es tractava d’una operació complexa i que no se la va intervenir quirúrgicament perquè se n’havia de valorar la situació.
La família de la pacient va presentar una querella contra el gerent i el cap de Neurocirurgia de l’hospital per un suposat delicte de denegació d’assistència sanitària. La pacient, una dona de 65 anys, va morir a l’Hospital Clínic després de passar per quatre hospitals catalans. Segons els familiars, a l’Hospital Vall d’Hebron van retardar-ne l’operació en dues ocasions. La primera, diuen, va ser per una avaria en l’aparell que s’havia d’utilitzar. Després, segons la família, l’operació no es va poder fer perquè tots els quiròfans estaven plens. En total, diuen que van esperar l’operació durant 65 hores.
Segons els responsables de l’Hospital Vall d’Hebron, però, la decisió de derivar-la al Clínic no té res a veure amb la falta de sales d’intervenció. Diuen que van decidir traslladar-la a aquest altre hospital perquè van considerar que el Clínic disposava de recursos tècnics més adequats. Pel que fa a les retallades pressupostàries, asseguren que no han afectat l’àrea de neurocirurgia i que, quan ha estat necessari, els facultatius de la secció han treballat hores extres sense remuneració.
La querella presentada no imputa una negligència mèdica als responsables del Vall d’Hebron. La família considera que el que es va produir va ser una fallada del sistema sanitari i imputa els metges per l’article 542 del Codi penal. Aquesta llei preveu que s’inhabilitin les autoritats o funcionaris públics que impedeixin a una persona l’exercici de drets civils reconeguts.
El jutge va obrir les diligències del cas el novembre de 2011, dos mesos després que es produís la mort de la pacient.