El major dels Mossos d’Esquadra, Josep Lluís Trapero, va criticar l’informe que va realitzar la Guàrdia Civil sobre l’1-O en la segona declaració a l’Audiència Nacional. Trapero va exposar que els informes “en gran part són parcials i falsos: ometen gran part de la informació”.

Segons la gravació de l’interrogatori que ha publicat el diari ‘ABC’, el fiscal del cas, Miguel Ángel Carballo, va preguntar al major dels Mossos per l’actitud del cos policial català durant el referèndum de l’1 d’octubre. Trapero, després de veure més d’una vintena de vídeos aportats per la Guàrdia Civil, va dir que no eren representatius, ja que “recullen la situació d’un minut o dos en un col·legi”.

En la seva declaració, el major va defensar que els Mossos d’Esquadra van complir l’ordre de la magistrada del TSJC Mercedes Armas per impedir la votació sense alterar la convivència ciutadana, ja que la mateixa Armas els va demanar que complissin l’ordre “amb paciència, contenció i garantint en tot moment la pau social”.

El mateix diari també ha publicat l’interrogatori al tinent de la Guàrdia Civil que va dirigir el dispositiu del 20 de setembre a la conselleria d’Economia. El guàrdia civil va assegurar davant la jutgessa Carmen Lamela que era Jordi Sànchez, president de l’ANC, qui pretenia dirigir l’operatiu —quelcom que el major dels Mossos ja va negar en l’altre interrogatori—. Segons el guàrdia civil, Jordi Sànchez va trucar per telèfon a Trapero per coordinar l’operatiu i el president de l’entitat sobiranista li volia passar el telèfon, però s’hi va negar.

Aquí podeu escoltar l’àudio: