Després de set sessions públiques del judici pel crim de la Guàrdia Urbana, encara no s’ha esbrinat com va morir l’agent que va aparèixer totalment calcinat prop del pantà de Foix el maig del 2017. A la sessió d’aquest dijous, s’ha parlat sobretot de la possibilitat que la víctima hagués mort per l’impacte d’una bala. Hi ha dos aspectes que ho apunten: d’una banda, el fet que els Mossos d’Esquadra van trobar restes d’una bala en el cadàver que podrien ser compatibles amb la munició que utilitza la Guàrdia Urbana. D’altra banda, l’acusat apunta, en el seu escrit de defensa, que l’acusada va matar-lo d’un tret.

Per aclarir-ho, han comparegut com a testimonis dos caps del cos: el sotsinspector, que era cap dels dos acusats durant els fets, i l’intendent major del cos, Evelio Vázquez, que durant la instrucció va admetre falta de control sobre les armes dels agents. El primer ha admès que “no hi ha un control exhaustiu”, de manera que, segons ha explicat, no es controla si els policies tornen l’arma quan acaben el servei, tal com estableix el protocol.

Així, el fiscal li ha preguntat: “Si algú s’endú l’arma a casa, hi ha alguna manera de verificar-ho?”, i el sotsinspector ha respost: “No”. Ha afegit que només es retira l’arma quan l’agent està de baixa més de sis mesos -l’acusada estava de baixa, però no feia tant de temps-.

L’intendent major, Evelio Vázquez, ha afegit que a l’armer tampoc no hi ha cap detector que reculli informació sobre la persona que hi accedeix per agafar o deixar l’arma. En aquest sentit, el fiscal ha preguntat al sotsinspector si després d’aquest cas es va millorar el sistema de seguretat i ha respost: “S’han posat càmeres, però no funcionen”.

Una bala de record de noces

Abans dels dos caps de la Guàrdia Urbana, ha testificat l’exparella de la víctima, que ha aportat nova informació sobre la presència de restes d’una bala en el cadàver de la víctima. A preguntes de l’acusació particular, la dona ha explicat que quan van casar-se amb la víctima van obsequiar els convidats amb una bala que duia el nom de tots dos gravat i que servia de clauer.

Aquesta explicació ha sorprès al president de la sala, ja que podria ser que les restes de bala fossin les restes d’aquest clauer calcinat. Per això, el magistrat ha decidit incloure’l a la causa perquè es comprovi i es compari amb les restes que es van trobar en el cos de la víctima. Si es confirma que és l’obsequi de noces, això deixaria a l’estacada l’acusat, que sosté que el va matar ella d’un tret.

Troben el telèfon de la víctima dins l’armari de l’acusada

En la sessió d’aquest dijous, també ha declarat el sergent dels Mossos d’Esquadra que va coordinar tota la investigació. L’agent ha explicat que van trobar el telèfon de la víctima amagat dins d’un armari de casa l’acusada durant el primer escorcoll i quan ella ja estava detinguda.

Segons ha insinuat en el judici, aquesta troballa confirmaria que l’acusada va estar fent servir el telèfon de la víctima quan ell ja estava mort.