Provocar, segons com es faci, és un art. I l’art se sustenta, en essència, en això: en la provocació. A provocar emocions, sentiments, consciències, records i, alhora, a fer-nos rellegir quelcom que ja havíem entès abans des d’un altre paradigma.

I justament és el que ha aconseguit, al Poble-sec, l’artista neerlandès Dries Verhoeven. Allà hi ha instal·lat el muntatge ‘Hapiness’, un petit edifici de formigó amb aparença de lavabo públic i de farmàcia alhora, palplantat al bell mig de la plaça de Margarida Xirgu. Té una petita porta amb una persiana metàl·lica i un finestral enreixat que deixa veure a l’interior un humanoide darrere d’un taulell des d’on despatxa medicaments.

I aquest és el missatge, i el debat, que vol obrir Verhoeven: com l’ésser humà busca la manera d’estimular, com un autòmat, l’hormona de la felicitat —la serotonina— mitjançant el consum de drogues, analgèsics i antidepressius. Aquesta obra s’emmarca en la programació de la quarta edició del festival Katharsis, que organitza el Teatre Lliure.

La provocació i el debat, a les xarxes

Diversos veïns del Poble-sec i vianants dels entorns del Teatre Lliure que han passejat per la plaça de Margarida Xirgu s’hi han aturat i, sense saber-ho, han llegit el missatge o han rellegit allò que creien haver entès.

Alguns han alertat a Twitter que “sense informar els veïns” ha aparegut un equipament perquè “els toxicòmans es puguin punxar tranquil·lament i no ho hagin de fer al carrer” i han reclamat “explicacions” a l’Ajuntament.

I objectiu aconseguit, perquè el debat s’ha traslladat a la xarxa. Tant, que hi ha acabat intervenint el regidor de Drets de Ciutadania i, alhora, del districte de Sants-Montjuïc, Marc Serra. L’edil ha assegurat que desconeixia “què era”, però ha afegit que, fent una cerca a la programació del Teatre Lliure, és un muntatge que “es pot visitar cada tarda de 15 a 23 h” fins al 28 de gener.

La drogoaddicció, un problema de barri

Els temors i, fins i tot, les suspicàcies d’alguns veïns del Poble-sec s’han sacsejat aquests dies, ja que en aquest barri s’han denunciat, darrerament, episodis de tràfic de drogues i també de consum a l’interior d’habitatges.