No hi ha hagut un argument que hagi pesat més que l'altre i el jurat ha decidit que els dos equips han defensat per igual les seves tesis a la pregunta: Els diners donen la felicitat? Al bàndol del sí, quatre estudiants de la Universitat Pompeu Fabra. La capitana, l'Ariadna, estudiant de Ciències Polítiques de 19 anys. Defensant que els diners no donen la felicitat hi havia quatre interns de Brians 2, guanyadors de la lliga de debat que al desembre es va celebrar a la presó. Asseguren que poder participar en el debat no té preu. "Poder evadir-me una mica del que és la presó que no és un lloc molt còmodeevadir-me de la presó, que no és còmode, interactuar." La passió demostrada amb aquesta argumentació li ha valgut la distinció al millor orador del debat. Els nervis han donat pas a les abraçades i a les felicitacions. Avui ha estat un dia diferent per a tots.

El tema escollit per l’ocasió era: “Els diners fan la felicitat?”. Els estudiants de la UPF han defensat que sí, mentre que els interns de Brians 2 han argumentat que no. Tots dos equips venien de guanyar les lligues de debat que han fet els respectius centres, i aquest dijous han tornat a demostrar les seves habilitats oratòries.

El jurat, format per l’exconsellera de Justícia Montserra Tura, el periodista Joan Maria Pou i la professora d’Oratòria d’ESADE Gemma Lligadas,  no s’ha pogut decantar. “Hem arribat a la conclusió que el veredicte més just era un ex aequo, donar per guanyadors tots dos equips”, ha sentenciat Pou.

Veredicte a banda, l’objectiu de l’experiència és promoure l’intercanvi i el creixement personal de tots dos equips, i contribuir al desenvolupament de les habilitats comunicatives i la confiança dels interns del centre penitenciari. I en aquest aspecte, tots els participants han sortit amb la sensació d’haver guanyat.

Per nosaltres és un repte“, ha assegurat l’Adriana, capitana de l’equip de la UPF. “Sabem que vénen molt preparats i que ens donaran una perspectiva molt diferent de la que podem oferir nosaltres i, més enllà del debat, és una cosa de la que podem aprendre”, ha afegit. Per la seva banda, els interns de Brians 2 han destacat el “creixement personal i els coneixements” que els aporta aquesta experiència. “Ser aquí ja és haver guanyat“, explicaven, “poder evadir-se una mica de la presó, que no és un lloc molt còmode, i interactuar amb gent del carrer ja és un plus“.

La lliga de debats al Centre Penitenciari de Brians 2 va sorgir de l’experiència de la UPF, i els mateixos estudiants han estat col·laborant amb el Centre de Formació de Persones Adultes Víctor Català per formar els interns i poder engegar així una lliga de debats.

La iniciativa s’emmarca en el conveni de col·laboració entre la Universitat i els Serveis Penitenciaris del Departament de Justícia per promoure activitats culturals i esportives que afavoreixin la coneixença i el creixement personal entre els dos col·lectius.