Les arrítmies relacionades amb la mort sobtada són considerades una malaltia rara que afecta una de cada dues mil persones. Solen ser patologies genètiques, la qual cosa ajuda, un cop detectada, a fer tractaments preventius als familiars directes de la persona que la pateix: fills, pares o germans es fan controls anuals per descartar ser-ne portadors. Les pèrdues de coneixement o les palpitacions podrien ser alguns indicis, però la informació i el coneixement de la malaltia són clau per reduir la incidència de la mort sobtada.

Els investigadors de la Unitat d’Arrítmies de Sant Joan de Déu es basen en la història familiar per estudiar les causes de la mort sobtada, i consideren que uns hàbits de vida saludables contribueixen a millorar la qualitat i quantitat de vida dels pacients.  Recentment han constituït l’Associació SAMS (Síndromes Arrítmiques relacionades amb la Mort Sobtada) que pretén ser un punt de trobada per a la difusió, investigació i relació amb les famílies que conviuen amb aquest tipus de patologies del cor.

Aquest dissabte s’han reunit en la segona jornada anual SAMS, una trobada que enguany s’ha obert a pacients d’altres centres hospitalaris. Les trobades tenen un caire científic i divulgatiu per als familiars adults, i més lúdic per als petits de la casa. Els nens aprenen a través de tallers creatius, com un de cuina cardiosaludable en què els expliquen quins aliments han de consumir a diari, i quins han d’evitar per tenir una bona salut. També fan cursos de reanimació cardiopulmonar i d’ús de desfibril·ladors públics, una eina que des de l’associació SAMS consideren imprescindible per salvar vides.