La primera classe del taller d’autodefensa i antiagressió LGTBI té una part teòrica en la qual s’ofereix assessorament legal. Ricardo de la Rosa, advocat especialista en temes LGTBI, assegura que Barcelona té el dubtós honor de ser una de les ciutats de l’Estat amb més agressions homòfobes i de violència masclista. Afegeix que, a l’hora de denunciar una agressió física, és molt important portar un informe mèdic, i afegeix que “també és clau que es faci constar expressament que aquesta agressió té un caràcter discriminatori per una qüestió de gènere o bé per una qüestió d’identitat sexual” perquè aquestes a nivell penal es castiguen amb penes més greus. Per De la Rosa es poden provar aquest tipus d’agressions amb descripcions de qui les feia, qui hi havia present i què es deia en el moment de l’agressió.

Davant la pregunta de si actualment són necessaris tallers com aquests, Karin Konle, professora d’autodefensa i antiagressions per a dones i persones LGTBI, explica que donen resposta a una realitat i que, en el fons, és una bona notícia perquè “abans eren una sèrie d’agressions que es veien com a normalitzades i una cosa privada i que havia d’aguantar cadascú en silenci a casa seva i ara es veu clarament que això és un problema i que es poden prendre mesures”. Konkle fa una introducció a la part pràctica. Explica que en el context d’una agressió és molt important mantenir la calma amb l’ajut del cos. Després cal analitzar la situació i prendre una decisió al més ràpid possible. Més endavant el taller abordarà com enfrontar una situació de baralla, si cal, o com fugir d’una possible situació de violència.

Tant De la Rosa com Konle remarquen la diferència entre les agressions masclistes, en què la víctima s’enfronta a un sol agressor, i les agressions LGTBIfòbiques, en què la víctima es pot enfrontar a més d’un agressor. En ambdós casos, diuen, es bàsic denunciar-les. L’últim informe de l’Observatori contra l’Homofòbia, “L’estat de l’LGTBIfòbia a Catalunya”, durant el 2016 se’n van recollir 84 incidències. El col·lectiu més perjudicat és el d’homes gais i bisexuals, tot i que el nombre d’afectats s’ha reduït en el darrer any. Augmenten, en canvi, les agressions a dones lesbianes i persones trans.