El Casal Popular Lina Òdena ha celebrat el segon aniversari el mes de maig i en aquest temps els seus membres ja han passat per dos espais que en els dos casos han estat ocupacions.

Reivindiquen la seva funció al barri de l’Antiga Esquerra de l’Eixample, en especial des de l’esclat de la pandèmia, quan es van integrar a la xarxa de suport mutu. Durant aquests darrers mesos han participat en la recollida i distribució d’aliments i productes bàsics.

El desallotjament, fixat per al 5 de juliol

Tot apunta que l’ocupació del local té els dies comptats. Els membres van tenir un judici penal el juliol, que van guanyar, però la propietat va demanar que el procediment es fes per la via civil.

Al judici, que va tenir lloc el 8 de març del 2021, els membres del casal no s’hi van presentar perquè es van negar a pagar els 1.000 euros que els demanaven de caució. El 19 de març d’aquest any unes 200 persones es van manifestar a favor del casal.

Un cop dictada la sentència, la propietat n’ha demanat l’execució provisional del llançament, que s’ha fixat per al 5 de juliol. Encara que finalment s’endarrereixi per la presentació de recurs, estan decidits a quedar-s’hi i intentar evitar el desallotjament perquè estan convençuts que és un espai necessari per al barri.

Dos anys del Casal Popular Lina Òdena

Quan es va crear el casal, el primer local que van ocupar va ser una finca al carrer de Provença, 194, propietat del BBVA. D’aquell primer espai, però, els van desnonar molt ràpidament, al cap de tres o quatre mesos. Després d’una aturada de sis mesos, l’1 de gener del 2020 van ocupar uns baixos al carrer de Mallorca, 132.

Expliquen que van triar aquest espai perquè feia molts anys que era buit i pertany a un gran propietari. El que els va motivar a tirar la iniciativa endavant va ser, asseguren, la necessitat d’equipaments al barri, de tot tipus però especialment per a joves, ja que afirmen que l’únic que hi ha està saturat.

El local ha estat víctima d’atacs feixistes

Tot i que afirmen que en general han tingut una acollida molt bona per part del veïnat, han denunciat puntualment ser víctimes d’agressions. No només han rebut pintades a la porta amb amenaces feixistes, també els han taponat el pany i hi han deixat excrements i brutícia.

Membres del Casal Lina Òdena, al local del carrer de Mallorca, 132

Activitats per a tots els públics

L’entitat està formada per un centenar de col·laboradors, 20 dels quals integren la gestora, l’òrgan que pren les decisions més importants. En aquestes reunions hi pot assistir, però, tothom que ho vulgui. També s’hi agrupen una mitja dotzena d’entitats del barri, majoritàriament joves, o seccions territorials d’altres entitats amb presència a tot el territori.

Hi fan activitats diverses: el taller de costura és un dels més transversals i amb més èxit, es fa cada dimecres a la tarda i hi assisteixen una desena de persones de diferents edats. Altres activitats que han tirat endavant són els cursos d’idiomes, amb nivells d’iniciació tant de català com d’anglès.

Taller de costura del Casal Lina Òdena

El nom de Lina Òdena

El casal popular va agafar el nom de Lina Òdena, nom amb el qual era coneguda Paulina Ódena García (Barcelona, 1911 – Granada, 1936), una jove militant comunista que es va suïcidar en veure’s envoltada per un grup d’alçats, al començament de la Guerra Civil.