La música llatina ha marcat el ritme de la protesta. Desenes de persones s'han concentrat a les portes de l'oficina de la Unió Europea per mostrar el seu rebuig al CETA, l'acord de lliure comerç entre Europa i el Canadà. La concentració s'ha celebrat de manera simultània a més de 20 ciutats de l'estat espanyol, i amb una consigna clara i comuna. LUCÍA BÁRCENA, protaveu de la campanya No al TTIP "Estamos denunciando una vez más que no queremos que se aprueve el CETA sin antes tener en cuenta las voces de miles de millones de personas" Critiquen que el CETA, igual que el tractat comercial entre Europa i els Estats Units, conegut com a TTIP, està pensat únicament per incrementar el flux d'inversions i també el poder de les grans multinacionals. Segons sindicats i partits polítics, la seva ratificació reduiria encara més l'autonomia de pobles i ciutats en un món cada cop més globalitzat. LLUÍS RABELL, diputat de Catalunya Sí que es Pot "Els interessos de determinades multinacionals poden passar pel damunt de legislacions locals. De fet, el tractat de lliure comerç és la instauració del dumping" JOAN CARLES GALLEGO, secretari general de CCOO "És possible fer un comerç internacional amb unes regles, amb unes regles que garanteixin els drets socials dels pobles, els drets dels treballadors i treballadores..." MARTA FONT / MÍRIAM MOYA "Les mobilitzacions ciutadanes a Barcelona per protestar contra els tractats de lliure comerç i inversions han estat constants i en algunes ocasions multitudinàries. La concentració d'avui podria ser l'última abans de la votació decisiva del CETA al Parlament Europeu." L'acord comercial entre europeus i canadencs es troba en l'última fase de ratificació. El primer pas és votar-lo a la Comissió de Comerç Internacional del Parlament Europeu, l'ITA, una votació que està prevista per al proper 24 de gener. Després, serà el mateix Parlament qui en votarà el text íntegre, el 14 de febrer. En cas que s'aprovi, el contingut del CETA ja es podria aplicar de forma provisional tot i que faltaria un últim esglaó: la ratificació final per part dels parlaments dels 28 estats membres de la Unió Europea.

Durant tot el dissabte hi ha organitzades diverses mobilitzacions arreu de l’estat per mostrar el rebuig cap al CETA, un tractat que els convocants consideren similar al TTIP —Tractat Transatlàntic de Comerç i Inversió— realitzat entre Europa i els Estats Units.

Els manifestants han tornat a demanar aquest dissabte que el CETA no tiri endavant. De fet, ja van mobilitzar-se l’octubre passat a través d’una cadena humana entre el consolat canadenc i la seu de la UE, on s’han concentrat també en aquesta ocasió. La mobilització s’ha fet just el cap de setmana abans que el tractat sigui portat a votació —serà el proper dimarts— a la Comissió de Comerç Internacional (INTA). A principis de febrer, es votarà el text íntegre, sense possibilitat d’incorporar-hi esmenes, al Parlament Europeu.

Els manifestants s’han refermat en la seva visió del CETA, ja que han tornat a recordar que seria un “acord nefast per als interessos del planeta” i “només afavoriria les grans multinacionals”. Creuen també que no ajudaria a crear ocupació, sinó desigualtat, i que es posaria en perill el creixement sostenible i els serveis públics, deixant desprotegits els consumidors.

A banda dels membres de la campanya No al TTIP, a la concentració també hi han estat presents representants de partits polítics i sindicats. Lluís Rabell, diputat de Catalunya Sí que es Pot, ha manifestat el seu rebuig al CETA perquè assegura que, entre altres factors, “disminuiria l’autonomia de pobles i ciutats”. Joan Carles Gallego, secretari general de CCOO, també ha insistit en aquest aspecte i ha afirmat que “és possible regular el comerç internacional amb normes que garanteixin els drets socials de tothom”.