(ACN) El Jutjat d’Instrucció número 3 de Cornellà ha citat a declarar com a investigats sis alts comandaments dels Mossos d’Esquadra i un càrrec de la Direcció General de la Policia pel dispositiu de l’1 d’octubre del 2017. És la cúpula a les ordres del major Josep Lluís Trapero. Se’ls investiga pels delictes de rebel·lió, sedició i desobediència, entre d’altres. En concret, el 12 de desembre estan cridats a declarar la cap del Servei d’Assessorament Jurídic de la Direcció General de la Policia, María Paz Martí; el comissari Francisco Javier Gámez i els intendents Antoni Verger i Amadeu Domingo. El dia 13 serà el torn dels comissaris Lluís Ferran López, Joan Carles Molinero i Emili Quevedo.

Segons el jutge, hi ha “indicis fundats” que l’elaboració del dispositiu policial de l’1-O va ser “conjunta i col·legiada” entre els set investigats i Trapero, “i no jerarquitzada amb un únic decisor en la figura del major”. Segons la documentació recollida, sembla que en les reunions, diu, tots els membres tenen “veu i facultat decisòria”. Vox actua com a acusació popular en el cas.

La interlocutòria recull documentació remesa per l’Audiència Nacional en què figuren afirmacions d’alguns dels implicats. Qui llavors era cap dels Mossos en substitució de Trapero, Lluís Ferran López, apunta que els comandaments presents són els “motors” i tenen una “gran responsabilitat”. “Hem fet el que havíem de fer i el que volíem fer”, afegeix. El comissari Molinero subratlla en un correu que s’ha de tenir molt de compte a l’hora d’entregar informació requerida per la justícia sobre l’1-O perquè amb “10 exemples d’actes o vídeos s’està construint el delicte de sedició”.