És la imatge que més s'ha repetit en les últimes hores. Cues i més cues a les farmàcies per poder comprar els medicaments amb recepta abans que costin un euro més. El Col·legi de Farmacèutics de Barcelona diu que les vendes aquest mes de juny han pujat un 20 per cent per aquest motiu. SUSANA BOADA, farmacèutica "Al llarg de la setmana han anat venint a adquirir més medicaments dels habituals. Normalment amb la recepta electrònica tenen pautada la medicació mensual, però l'habitual és que no agafin tot el que els surt en pantalla. I ara no, m'ho dones tot i ho tinc avançat." En farmàcies com aquesta la feina s'ha doblat en les hores prèvies a l'entrada en vigor de la taxa. Alguns medicaments s'han esgotat i ha calgut reposar-los... Els farmacèutics a més han hagut d'instal·lar-se un nou programa informàtic per poder cobrar la taxa. FRANCESC LLAMBÍ, farmacèutic "És una tasca afegida que no ens pertoca i que a més ens treu temps de donar informació del medicament, que és el que hem de fer." La nova taxa només s'aplicarà als articles que costin més d'un euro amb 67 cèntims. No l'hauran de pagar totes aquelles persones que cobrin la renda mínima d'inserció o una pensió no contributiva però sí els malalts crònics. Des de la Coordinadora d'Usuaris de la Sanitat ja han qüestionat la implantació de l'euro per recepta en el context de crisi actual. MERCÈ LABORDA, assessora mèdica de la CUS "La universalitat i la gratuïtat de la sanitat doncs queda més en dubte. I a més, pot ser l'entrada a altres copagaments. D'això se'n diu la taxa de l'euro per medicament però, en el fons, és un repagament. Per tant qui ens diu que demà no ens cobrin l'estada als hospitals, els ingressos a urgències o les visites al metge de capçalera." La Coordinadora d'Usuaris de la Sanitat també està en contra que se sancionin aquells que no paguin la taxa, perquè diuen que si un pacient no pot pagar l'euro, difícilment podrà fer front a una multa.

A l’augment de la demanda per l’entrada en vigor de l’euro per recepta, s’hi han afegit els talls intermitents del sistema de gestió durant tot el dia. Salut ha justificat que la caiguda del sistema “és propi de dies amb alta activitat a la xarxa.”

A partir d’aquest dissabte, les farmàcies començaran a aplicar la taxa d’un euro sobre els medicaments retirats a qualsevol farmàcia catalana a través d’una recepta expedida pel Servei Català de Salut. El pagament tindrà un topall màxim de 61 euros l’any per persona.

No hauran de pagar l’euro per recepta 127.000 persones en risc d’exclusió social i que perceben ajudes: n’estan exempts els beneficiaris del programa de renda mínima d’inversió (PIRMI), els de les pensions no contributives, de la Llei de la integració social dels minusvàlids (LISM) i del Fons d’Assistència Social (FAS).

En cas d’impagament

L’usuari que no vulgui pagar l’euro per recepta podrà endur-se el medicament, però haurà d’omplir un formulari amb les seves dades que el farmacèutic remetrà al Departament de Salut. La Generalitat reclamarà el deute a través d’una notificació, i si no hi ha resposta s’iniciarà un procediment administratiu amb una execució forçosa que inclourà un 20% de recàrrec en l’import que es deu.