(ACN/redacció) Les Associacions Federades de Famílies d’Alumnes de Catalunya (aFFaC) han carregat contra el Consorci d’Educació de Barcelona (CEB) per la introducció d’un nou criteri en el sistema de preinscripció escolar. Asseguren que moltes famílies s’han quedat sense plaça als centres adscrits on l’haurien de tenir garantida. En alguns “no només no s’ha garantit una plaça a l’institut de referència”, sinó que tampoc no s’ha reservat “una plaça a cap dels altres centres adscrits”.

Segons l’aFFaC, el consorci “havia fet creure a tota la comunitat educativa que l’alumnat de sisè tenia preferència d’escolarització en aquells instituts considerats de referència per a cada escola”. Ara bé, han constatat, diuen, que un cop resoltes les primeres assignacions “moltes famílies han vist com aquest nou criteri no els atorgava cap preferència sobre l’alumnat d’altres centres adscrits i han quedat fora del seu institut de referència”.

Així, consideren que es tracta d’una problemàtica “especialment greu” tenint en compte que el CEB ho va implementar per garantir que totes les escoles d’educació primària de caràcter públic tinguessin un institut adscrit de referència amb el qual poder-se coordinar.

Alumnes de Gràcia i del Clot, sense plaça a l’institut de referència

Des de l’associació exposen el cas de dos alumnes de l’Escola Patronal Domènech de Gràcia que s’han quedat sense plaça a l’institut de referència on anirà tot el seu grup classe. També posen sobre la taula un segon episodi al barri del Clot, on prop de 16 infants s’han quedat sense lloc a cap dels centres adscrits.

De fet, han recordat que en una reunió amb el CEB abans del període de preinscripció, ja van alertar que el nombre de places per zona educativa a la ciutat era inferior a les necessitats d’escolarització i que, en aquest context, era “impossible” complir amb els criteris d’adscripció. El 12 de maig passat, l’aFFaC va sol·licitar una reunió amb la gerència del consorci per tal de buscar solucions. La data prevista per aquesta trobada serà el 14 de juny, en la qual participaran també les famílies afectades.