El Col·legi de Criminòlegs de Catalunya considera que no hi ha cap crisi de seguretat a Barcelona, malgrat l’augment de delictes d’aquest estiu. En un comunicat, els criminòlegs adverteixen dels perills d’una política de seguretat basada només en la persecució i la dissuasió policial, i recorden la relació de determinats problemes socials amb l’augment de les taxes de delinqüència.

Manters i menors no acompanyats no són els responsables

Els criminòlegs consideren “molt preocupant” la proliferació de discursos que criminalitzen i responsabilitzen de l’augment de delictes a determinats col·lectius com el de manters o el de menors migrants no acompanyats, “que res tenen a veure amb aquesta situació”. En aquest sentit, adverteixen dels efectes de la política de seguretat de”tolerància zero o de finestres trencades”. Alguns d’aquests efectes inclouen “l’estigmatització injusta de col·lectius específics, la saturació dels serveis policials i judicials o la persecució exagerada de fets intranscendents.” Per això el Col·legi de Criminòlegs defensa una política de seguretat amb respostes des de diferents àmbits: policial, judicial i social.

Un fenomen global

Segons aquesta entitat, l’increment de delictes no és un fenomen exclusiu de Barcelona. Per això, afirma, “si bé pot requerir actuacions específiques i localitzades en determinats punts clau, que són sobretot els punts més turístics de la ciutat, cal que es porti a terme considerant la totalitat de l’àrea metropolitana”. Finalment, el Col·legi de Criminòlegs reconeix l’augment de la preocupació de l’opinió pública per la inseguretat, que reflecteix l’últim baròmetre de l’Ajuntament de Barcelona. Per això, es posa a disposició de veïns, entitats i poders públics per col·laborar en defensa d’una societat democràtica, inclusiva i segura.