El segon terratrèmol en menys de tres setmanes al Nepal ha castigat de nou un país ja molt destruït pel sisme del 25 d’abril. Per això, les organitzacions humanitàries reactiven la crida per ajudar les víctimes i alhora reavaluen la situació damunt el terreny per conèixer quines en són les necessitats.

És el cas de Metges sense Fronteres, amb 123 membres desplegats al Nepal arran del primer sisme. Aquest dimarts han sobrevolat amb dos helicòpters les zones més afectades per aquest segon terratrèmol, de 7,3 graus, i calculen que a la matinada -hora catalana- ja en tindran les conclusions per saber si cal reorganitzar l’equip. Els preocupa sobretot l’estat de les carreteres perquè diu Toni Luna, delegat de Metges sense Fronteres a Catalunya, que “si les infraestructures viàries s’han desbaratat serà pràcticament impossible distribuir l’ajut amb helicòpter”. A banda de totes les actuacions mèdiques, aquesta organització també proveeix de refugi, aliments i aigua els afectats.

Per la seva banda, Save the Children creu que no caldrà enviar més personal al Nepal, on ara ja hi ha sobre el terreny 400 dels seus treballadors. Als 200 membres permanents al Nepal, se n’hi van afegir 200 més arran del terratrèmol de fa més de dues setmanes i els quals ja havien enviat 44 tones de material.

Justament, aquest segon terratrèmol ha malmès l’oficina de l’entitat a Katmandú, tot i que no hi hagut ferits entre els treballadors.

Ara, diu Guiomar Todó, responsable de Save the Children a Catalunya, s’intensificaran les tasques com la distribució de páquets d’emergències mèdiques, tendes de campanya i també l’accés a aigua potable. Todó afegeix que “sobretot cal protegir els nens desemparats, perquè no caiguin a mans de les màfies o d’organitzacions de tràfic de persones”. També fa una crida a nous ajuts per al Nepal a través del seu web www.savethechildren.es.

“Tothom cridava de pànic perquè sabien el que suposava”

El realitzador de documentals Marc Martínez estava de rodatge a la zona en el moment del terratrèmol. Explica que el que més l’ha colpit han estat els crits de pànic dels nepalesos quan han notat la sacsejada perquè, amb l’experiència de fa unes setmanes, “sabien el que suposava”. Dues hores després, han arribat a Katmandú, on la situació era caòtica, “tothom era al carrer, hi havia molts embussos de trànsit, una casa s’havia cremat i un edifici de quatre plantes s’havia esfondrat”.