Amb la tornada a la feina després de les festes de Nadal, moltes empreses han organitzat tests de cribratge per detectar possibles casos positius de la covid-19 entre la plantilla. El ritme de proves encara no és el mateix que abans de les festes però torna a agafar embranzida.

Un dels molts laboratoris que fa aquestes proves, Megalab Eurofins, ja té previst fer durant el gener més proves de les que analitzen normalment. “Després de la reincoporació a la feina per aquestes dates tornarem als nivells normals, que tot i així són molt alts”, ha explicat el cap d’Operacions de l’empresa, Marc Rincón, que recorda que el moment de més feina de cribratges a les empreses va ser durant la tardor, coincidint amb el retorn de les vacances i amb la segona onada de la pandèmia.

Els tests periòdics i més prevenció

Hi ha moltes companyies que opten per fer tests periòdics als treballadors, però els centres privats que s’hi dediquen insisteixen que cal més prevenció. De fet, des del Centre Mèdic Vidaria, la seva cofundadora, Rosa Olmos, adverteix que han detectat un canvi de tendència de les empreses perquè “ara quan hi ha un cas sospitós es decideix fer el testeig, en canvi al principi de la pandèmia, a la primavera, es feia per saber l’estat immunitari de la plantilla.”

El cost de no detectar un positiu

El cost dels aïllaments i del contagi per una empresa, deixant a banda la part personal, és elevat, i surt a compte invertir els diners en anar fent tests periòdics“, assegura Sergi Macià, director general Mútuacat. Els seus clients són principalment petites i mitjanes empreses, i part de les proves que han durant la pandèmia formen part de la prevenció de riscos laborals.

El sector recorda que les proves són només una pota de la prevenció per evitar els contagis. Olmos ha destacat l’aparició dels tests d’antígens com un incentiu per a les empreses per fer un cribratge a la plantilla, perquè és més ràpida a donar el resultat que la PCR i més econòmica. Ara bé, recorda que l’única prova amb el 100 % de fiabilitat per saber si es té el coronavirus és la PCR, i sigui com sigui, cal tenir en compte que els test s’han fer correctament i per això demana que es facin en centres professionals.

Tot i que s’hagi començat a vacunar a la població, els laboratoris preveuen que seguiran fent tests a les empreses encara fins a finals d’any.