Que una de cada tres persones enquestades per l’Observatori de la Creu Roja confirmi que ja no necessita rebre ajuda bàsica és “una dada esperançadora però no significa que ja no siguin pobres”, diu Anna Sabaté, assessora de l’Observatori. L’entitat considera que aquests casos s’han de seguir de prop per evitar que la seva situació torni a empitjorar. El risc de vulnerabilitat és molt gran perquè els llocs de treball no són prou estables i els afectats, en molts casos, arrosseguen deutes del passat que fa difícil “començar de zero”. Segons el coordinador de Creu Roja, Enric Morist, estem en un moment de “menys extensió de la pobresa però de més profunditat”.

I dins els col·lectius més vulnerables de caure en aquesta pobresa crònica hi ha els majors de 60 anys. Un 84,85 % de les persones ateses per la Creu Roja que estan dins aquesta franja d’edat, es troben en aquesta situació d’alta vulnerabilitat. Però també s’ha incidit en un altre grup d’edat: els joves de 18 a 29 anys amb una taxa d’ocupació de només el 14 %. “Són joves que provenen de famílies en situació de pobresa. Tenen menys oportunitats d’estudi i moltes dificultats per desenvolupar un projecte de vida”.

Mares amb fills a càrrec

Una de cada quatre persones que continuen necessitant l’ajuda de la Creu Roja respon al perfil de família monoparental, majoritàriament dones amb fills a càrrec. Dones com l’Imma Carrasco, mare de dos fills de 15 i 23 anys. Arran de la crisi econòmica es va quedar a l’atur i des d’aleshores enllaça feines més o menys temporals. Durant tres mesos té contracte amb la Creu Roja per treballar al servei de telefonia que l’entitat activa amb motiu del Sorteig d’Or. Reconeix que li agradaria aconseguir feines més estables, però explica que tant per l’edat com la seva condició de mare cada cop li costa més. En la roda de premsa de presentació de l’informe els responsables de la Creu Roja han reclamat el compromís de tota la societat: “Perquè amb petits gestos com, per exemple, facilitar la conciliació laboral i familiar, podem ajudar que moltes dones entrin al mercat laboral”.

Desconeixement de la renda garantida de ciutadania

L’organització ha mostrat preocupació perquè el 57,5 % de les persones enquestades desconeix l’existència de la renda garantida de ciutadania, “tot i ser el públic destinatari més susceptible de percebre-la”. La Creu Roja lamenta que només un 10 % de les persones que atenen rep la prestació i ha demanat agilitzar els processos, “perquè a moltes persones els ve d’un mes per cobrir les necessitats bàsiques”.