Desperfectes i destrosses tant fora com dins dels vagons: vidres trencats o fins i tot xeringues als seients... En els útlims mesos han augmentat els incidents a les línies T5 i T6 del Trambesòs. Més que el problema amb el consumidors de droga -que admeten que existeix-, el que preocupa als responsables del TRAM són els recurrents actes vandàlics de joves. JOAQUIM BESTIT gerent del TRAM "Hem notat una certa pujada de temes de vandalisme jo diria gamberrades algunes d'aquestes relativament greus.//Amb els gitanos hem tingut molts més problemes que amb altre tipus de persones i per això treballem amb la FAGiC, gitanos que treballen pels gitanos i tenen una influència molt gran." Això es tradueix amb la presència de dos agents cívics gitanos. El fet de ser coneixedors dels barris per on passa el Trambesòs fa que la mediació sigui més efectiva. MIGUEL BORJA agent cívic del TRAM "Si hay un chaval que es problematico y siempre son los mismos podemos hablar con las famílias ir a su casa y hablar con los padres porque muchos padres no saben lo que hacen los hijos." MANUEL SALGUERO agent cívic del TRAM "El crío si hablas con él se lo va a tomar de una manera y el padre ya lo conciencia a su hijo y un castigo aunque sea por lo menos." JUAN RAMÍREZ "Nosotros les hacemos caso porque son del barrio, son personas mayores y nos tenemos que entender que son gitanos del barrio// Pero me viene uno de seguridad diciendome que me ponga bien y yo no me pongo bien." Els agents cívics reconeixen que farien falta més mediadors perquè només cobreixen l'horari de tarda.

Desperfectes i destrosses tant fora com dins dels vagons: vidres trencats o fins i tot xeringues als seients… En els últims mesos han augmentat els incidents en les línies T5 i T6 del Trambesòs. Més que el problema amb el consumidors de droga -que admeten que existeix-, el que preocupa els responsables del TRAM són els recurrents actes vandàlics de joves.

Segons els gerent del TRAM, Joaquim Bestit, es tracta bàsicament de gamberrades, “algunes de les quals relativament greus”, i afegeix que “amb els gitanos hem tingut molts més problemes que amb altre tipus de persones i per això treballem amb la FAGiC, gitanos que treballen pels gitanos i tenen una influència molt gran”.

La introducció de dos agents cívics gitanos permet que, en ser coneixedors dels barris per on passa el Trambesòs, la mediació sigui més efectiva. A més de vigilar que es compleixin normes bàsiques com pagar el trajecte, no entrar amb el mòbil amb la música a un volum molt alt, o no posar els peus sobre els seients, també intervenen en casos greus com el trencament de vidres. En aquests casos, segons explica un dels agents, Miguel Borja, “podem parlar amb les famílies, anar a casa seva i parlar amb els pares perquè molts pares no saben el que fan els seus fills”. Manuel Salguero, l’altre mediador, explica que “si parles amb el noi s’ho prendrà d’una manera però el pare consciencia el seu fill”.

Alguns dels joves gitanos, que reconeixen que fan gamberrades, asseguren que respecten els agents perquè també són gitanos, una situació que canvia quan es tracta del personal de seguretat, a qui admeten que no fan tan de cas.

Els agents cívics reconeixen que farien falta més mediadors perquè ara mateix només cobreixen l’horari de tarda.