Les detencions per violència masclista en l’àmbit de la parella s’han incrementat en un 8 % els primers 10 mesos del 2024 respecte al mateix període de l’any passat, segons dades dels Mossos d’Esquadra. En total, s’ha arrestat 6.540 persones per aquest delicte. Els investigats i detinguts se situen, majoritàriament, entre els 31 i 50 anys. No és l’únic percentatge que ha crescut enguany, també ho han fet les denúncies. Durant el 2024 se n’han fet 409 més que al 2023, fins arribar-ne a les 14.548. Tanmateix, 16 dones i tres menors van ser assassinats per violència masclista a Catalunya. De les 16 dones, 13 ho van ser a mans de la seva parella (la resta, per part de fills) i d’aquestes, tan sols tres havien denunciat prèviament l’agressor. A més,10 de les 13 encara convivia amb ell.
Són dades catalanes. Pel que fa a Barcelona, les denúncies per violència masclista han augmentat una mica més, un 4,1 % respecte al 2023. Hi hagut 119 casos més enguany, dels 2.889 casos de violències masclistes als 3.008. Per districtes, tres concentren una pujada dels casos: a Sant Martí han crescut un 21,6 %; les Corts, un 14,1 %, i a Gràcia, un 11,5 %. En canvi, han descendit les violències masclistes als districtes d’Horta-Guinardó (un 9 % menys que al 2023) i a Sants-Montjuïc, (un 2,3 % menys).
El Maltractament, el delicte més denunciat
Els delictes denunciats continuen més o menys en la mateixa línia que fa un any, amb una prevalença dels maltractaments (que creix un 5,1 %), seguit d’amenaces, trencament de condemna i violència física/psíquica habitual en l’àmbit familiar.
Els Mossos d’Esquadra posen el focus en dues qüestions preocupants. Detecten com en l’àmbit de la violència masclista a la parella, “l’increment més significatiu” es dona en la violència sexual, la temptativa d’homicidi, l’assetjament i la detenció il·legal.
Alerta sobre les agressions sexuals de joves
Els Mossos alerten també sobre l’increment d’agressions sexuals amb penetració i sense violència/intimidació en el cas de les joves. En concret, es registra un augment del 185,7 % amb penetració en menors de 16 anys, i s’ha passat de set a 20 casos denunciats el 2024.
A l’informe ho relacionen amb els discursos antifeministes i misògins que arriben a negar la violència de gènere. Fan referència als estudis que apunten que “una de cada 10 joves busquen mantenir/restaurar el model de masculinitat tradicional”. “Se senten víctimes, creuen que la societat sobreprotegeix les dones i discrimina els homes. A partir d’aquí, promulguen el mite de la denúncia falsa, de la racialització de la violència…”, apunta la portaveu dels Mossos d’Esquadra, Montserrat Escudé.
La part positiva de la dada és que aquests casos denunciats demostren que “les joves estan identificant més fàcilment la violència sexual vinculada al consentiment” i no a l’agressió o intimidació física.
En aquest àmbit, la policia catalana ha reforçat les xerrades de prevenció adreçades a joves d’entre 13 i 21 anys. N’han fet enguany unes 400, un 33,5 % més que l’any anterior.
Una nova Comissaria General de la Dona
Per abordar aquesta problemàtica, la Generalitat ha anunciat la creació de la Comissaria General de la Dona dels Mossos d’Esquadra, que tractarà de forma integral les violències masclistes. També farà el seguiment de les denúncies i l’acompanyament a les víctimes.
Tot, per lluitar contra un problema que qualifiquen d’estructural i que comporta que es pugui multiplicar fins a sis cops el risc de suïcidi de la dona. Segons Mossos, és vital valorar el risc i perillositat dels agressors. També treballar sobre el seu entorn, per tal que denunciïn si es detecta qualsevol canvi que dugui a conductes homicides. En aquest sentit, han dedicat la campanya d’enguany a instar l’entorn a trencar el silenci i denunciar o notificar qualsevol sospita.