Cada any es diagnostiquen dos mil nous casos de malaltia inflamatòria intestinal, un terme que engloba tant la colitis ulcerosa com la malaltia de Crohn, dues patologies cròniques d'origen desconegut que acaben provocant lesions a l'aparell digestiu. MIQUEL ÀNGEL GASSUL, director de l'Institut d'Investigació de l'Hospital Universitari Germans Trias i Pujol "Una infecció intestinal, canvis en la dieta, canvis mediambientals... poden desencadenar la malaltia." Els tractaments ha evolucionat i la tendència és a personalitzar-los per aconseguir que els periodes de remissió siguin cada cop més llargs. El que preocupa ara és que la incidència entre els nens i els adolescents és cada cop més elevada. L'Adrià tenia 10 anys quan li van diagnosticar malaltia de Crohn. ADRIÀ MUCHÓN GARCIA, pacient "Vaig perdre molts quilos, els metges es desesperaven, em trobava malament, molt dèbil, sense ganes de fer res més només dormir." CARME GARCIA "De cop i volta et diu que està cansat que no vol jugar a futbol perquè no pot, es va deteriorant..." El suport d'amics i professors, en el cas dels joves, és fonamental per afrontar els símptomes. En l'època adulta, els malalts demanen comprensió en l'àmbit laboral L'Associació de malalts de Crohn i Colitis Ulcerosa de Catalunya han celebrat el vintè aniversari amb un congrés. Com a malalts crònics han denunciat que les retallades i el copagament dificulten la millora de la seva qualitat de vida.

Ja són 2.000 els menors a l’Estat espanyol que pateixen aquestes malalties cròniques. És el cas de l’Adrià, un noi de 14 anys que en tenia 10 quan li van diagnosticar la malaltia de Crohn. “Vaig perdre molts quilos, els metges no sabien què tenia. Al final ho van trobar. Jo em sentia molt cansat, dèbil, sense ganes de fer res”. El suport de la família és fonamental però també la comprensió dels amics i de l’àmbit escolar. “Seguint el consell de la meva mare un dia vaig preparar una exposició a l’aula per explicar què em passava. Des d’aleshores no m’han posat tantes pegues quan els he dit que no havia pogut fer els deures perquè estava destrossat.”

La malaltia inflamatoria intestinal engloba tan la malaltia de Crohn com la colitis ulcerosa. Són malalties d’origen desconegut, immunològiques i cròniques que provoquen un impacte psicològic, físic i social que afecta la qualitat de vida dels pacients. L’Associació de Malalts de Crohn i Colitis Ulcerosa de Catalunya (ACCU Catalunya), celebra 20 anys de la seva creació. Amb 800 socis ofereix informació i solucions a dubtes que puguin tenir els afectats. Aquest dissabte ha celebrat un congrés a l’Hotel Catalonia Barcelona Plaza, en què han participat metges, investigadors per explicar els avenços en les tècniques de diagnòstic.

El doctor Miquel Àngel Gassull, director de l’Institut d’Investigació de l’Hospital Universitari Germans Trias i Pujol, ha assenyalat els símptomes que ens han d’alertar de la possibilitat de tenir la malaltia: “quan es té una diarrea més d’una setmana, dolor abdominal, febre no justificada, sang a la femta, si té consistència, s’allarga diversos dies, s’ha de consultar amb el metge”. Gassull recomana no esperar massa “no deixar passar més de deu dies perquè el tractament serà més efectiu i menys agressiu si la malaltia es detecta a temps”.