La investigació és fruit de la tesi doctoral d’Eneko Villanueva i l’han coliderat Cristina Fillat, cap del Grup de Teràpia Gènica i Càncer de l’IDIBAPS (Institut d’Investigacions Biomèdiques August Pi Sunyer) i Raúl Méndez, investigador d’ICREA de l’Institut de Recerca Biomèdica Barcelona.

Una de les noves teràpies en el tractament contra el càncer es basa en el desenvolupament de virus oncològics. Es modifiquen perquè afectin només les cèl·lules tumorals, evitant així efectes secundaris no volguts. L’equip que ara presenta aquesta investigació, mitjançant l’enginyeria genètica, ha modificat un adenovirus. Fins ara, quan s’augmentava la potència d’un virus, també augmentava la seva toxicitat. Ara s’ha aconseguit que això no passi.

L’adenovirus ha estat modificat perquè actuï quan detecti dues proteïnes. La CPEB 4 i la CPEB1. LA CLEB 4 té una presència important en les cèl·lules tumorals, en canvi la CPEB 1 té una gran presència en les cèl·lules sanes. Per tant, quan el virus modificat detecta una alta presència de CPEB 4 i una baixa presència de CPEB 1 actua. Així s’aconsegueix que ho faci només sobre les cèl·lules dolentes.

De moment, el nou virus s’ha provat en models in vitro de càncer de pàncrees i en tumor de ratolins. Ara els investigadors volen combinar aquest tractament amb altres teràpies amb virus que ja estan en fases més avançades.