Els integrants de la cooperativa Alencop, dedicada a la ferralla, asseguren que estan en una situació econòmica límit i, per això, han posat en marxa una recollida de diners mitjançant la platafofrma GoFundMe. En un comunicat, asseguren que prop de 17 migrants no reben cap mena d’ingrés des que l’Ajuntament els va retirar la subvenció que rebien a finals d’any. Expliquen que si la seva situació no canvia, al juliol molts d’ells podrien ser expulsats per manca de permís de treball o haver de viure al carrer. Reclamen al consistori que els ajudi a posar remei a la situació de vulnerabilitat extrema que pateixen.

Des del gener sense ingressos

En total, hi ha 17 migrants i les seves famílies afectats per aquesta vulnerabilitat creixent des que al gener van deixar de rebre aportacions municipals. una situació que s’ha agreujat amb l’estat d’alarma pel coronavirus i la impossibilitat de treballar. Expliquen que “estem de baixa en la Seguretat Social i la cooperativa està en un moment crític, a punt de liquidació”.

Ara reclamen solidaritat amb una caixa de resistència que té com a objectiu recaptar 8.500 euros que diuen els permetria pagar “sostre i menjar”. Els membres de la cooperativa expliquen que ja no els queden diners.“Estem sense res per menjar, a partir del mes de juliol estarem també sense on dormir”, alerten en un comunicat. D’altra banda, en alguns casos la seva tasca en la cooperativa Alencop els ha permès obtenir un permís de treball i ara que no poden treballar podrien passar a estar en situació irregular i, en conseqüència, ser expulsats al seus països d’origen.

Un projecte integrador

La cooperativa de la ferralla Alencop va començar a funcionar l’any 2015 a Sant Martí i posteriorment al Bon Pastor. El projecte tenia la intenció de donar una sortida legal a alguns dels ferrovellers desallotjats d’assentaments com els que hi havia al carrer de Puigcerdà. I de fet, aquell 2015 ja es van produir les primeres regularitzacions d’alguns dels migrants. L’activitat d’Alencop es centrava bàsicament en la recollida de ferralla i d’electrodomèstics vells. I el 2018 la cooperativa va obrir una botiga i un servei de reparació d’electrodomèstics.